Fekal peritonit varlığında karın kapatılmasında kullanılan PRP'nin (Plateletten zengin plazma) fascia iyileşmesi üzerine etkileri
Proje Ekibi
Doç. Dr. Kenan BİNNETOĞLU
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Cerrahi kesi yapılmış yerlerde oluşan fıtıklara insizyonel fıtık denir. Son yüzyılda yapılan abdominal cerrahi girişimlerin artmasıyla beraber insizyonel fıtık sıklığı da artmıştır . Fıtık gelişimini önlemek için insizyon tipinin seçimi, insizyonun kapatılma şekli ve kullanılan sütür materyali önemli faktörlerdir. Ancak gösterilen tüm özene rağmen, abdominal cerrahi girişimlerden sonra %10-12 oranında insizyonel fıtık oluştuğu bildirilmiştir. İnsizyonel herniler, önemli oranda iş gücü kayıplarına ve morbiditeye neden olur, hayat kalitesini olumsuz yönde etkilerler. Sık görülmeleri ve yüksek morbiditeleri nedeniyle cerrahinin önemli sorunlarından birini oluşturmaktadır. İnsizyonel herni oluşumunda sistemik faktörlerden çok lokal faktörlerin yeri vardır. Karın ön duvarı fascialarının iyileşme hızı ve kalitesi de insiyonel herni gelişimi için önemlidir. Ameliyat sonrasında, abdominal kaslar preoperatif güçlerine ancak 8. haftadan sonra ulaşabilirler. Ulaştıkları güç ise eskisinin maksimum %80?i kadardır. Aslında insizyonel fıtık oluşması yara iyileşmesi ve doku yenilenmesi ile yakından ilişkilidir. Son yıllarda, bilimsel çalışmalar ve teknoloji, yara iyileşmesi ve doku yenilenmesini anlamada yeni bir bakış açısı sağladı. Başlangıçta trombositlerin sadece pıhtılaşmada rol aldığı düşünülüyordu. Ama trombositler, derideki çeşitli hücrelerin ve özellikle kök hücrelerin aktive edilmesinden sorumlu birçok biyoaktif proteinleri salgıladığını ve böylece doku yenilenmesini ve iyileşmeyi hızlandırdığı öğrenildi. PRP, trombositten (plateletten) zengin plazmadır. PRP, çok miktarda trombosit, büyüme ve pıhtılaşma faktörlerinin hepsini içerir. PRP?nin üretimi çok kolay ve hızlıdır. Hastadan bir miktar kan alınır ve yüksek devirde santrifuj edilir. Böylece kırmızı kan hücreleri ayrıştırılır. Ve bol miktarda büyüme faktörü içeren plazma elde edilir. Bu elde edilen plazma dokuların canlandırılması, yenilenmesi amacıyla ilgili yapıya uygulanır. Bu çalışmada 4 grup rat oluşturula...
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 25-07-2012