Real Time PCR ile COVID-19 Tanısı Almış Hasta Örneklerinde SARS-CoV-2 virüsünün Moleküler Karakterizasyonu, Filogenetik Analizi ve İmmünolojik Profilinin Belirlenmesi
Proje Ekibi
Doç. Dr. Murat KARAMEŞE
Projedeki Rolü: Yürütücü
Emin Ediz TÜTÜNCÜ
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Dr. Öğr. Üyesi Didem ÖZGÜR
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No 2020-TS-26
Proje Konusu Mevcut proje, 2019 yılının Aralık bayında başlayıp 2020 yılının Mart ayında tüm dünyayı etkisi altına alan ve pandemiye sebep olan SARS-CoV-2 virüsüne ait biyoinformatik, moleküler ve immünolojik verilerin elde edilmesini sağlamaktadır. Bu kapsamda, gerçekleştirilmesi planlanan tam genom sekanslama ve biyoinformatik analizler ile SARS-CoV-2 virüsüne ait RNA diziliminin tamamına erişilmesi, bu dizi içerisinde gerçekleşen mutasyonların olup olmadığı, bölgemizde tespit ettiğimiz SARS-CoV-2 virüsünün kökeninin nereden olduğu gibi moleküler epidemiyolojik ve karakteristik veriler elde edilecektir. Bu veriler, yakın zamanda ülkemizde yapılması planlanan SARS-CoV-2 virüsü için Türkiye Genom Projesine’de Kars adına önemli katkı sağlayacaktır. Buna ilaveten, SARS-CoV-2 virüsünün oluşturduğu immünolojik etkiyi tespit edebilmek adına “sitokin fırtınası” ismi verilen inflamatuvar reaskyiona dair çeşitli deneyler gerçekleştirilecek ve virüsün organizmada yarattığı inflamatuvar sürecin etkilerinin sitokin ve kemokin düzeyine araştırılması planlanmaktadır. Elde edilecek veriler oldukça yüksek etki değerli dergilerde yayınlanma potansiyeline sahiptir ve Üniversitemiz adına ülkemizde ve dünyada adımızı önemli derecede duyuracak bir çalışma olacaktır. Proje önerimizde; - Nazofarengeal sürüntü örneklerinden SARS-CoV-2 virüsüne ait RNA izolasyonu - Elde edilen RNA’dan RT-PCR tekniği ile SARS-CoV-2 viral yükün tespit edilmesi - Viral yükün yüksek olduğu örnek seçiminin tamamlanmasının ardından komplemeter DNA (cDNA) sentezi - NGS teknolojisi ile SARS-CoV-2 virüsünün tam genomunun sekanslaması - NGS ile tam genomu çıkarılan viral RNA’larda mutasyon analizlerinin yapılması - Elde edilen tam genomların kendi içinde ve dünya genelinde tespit edilen SARS-CoV-2 virüsleri ile karşılaştırılarak filogenetik analizlerinin yapılması - 17 farklı sitokin ve kemokin ajan içeren kuyucukların kullanıldığı Multiplex ELISA Array tekniği ile “sitokin fırtınası” fenomenine dair verilerin elde edilerek SARS-CoV-2 virüsünün yarattığı immünolojik etkilerin tespit edilmesi amaçlanmaktadır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 14-07-2020