Akademisyenler > Arif BALCI > Proje Detayı
SEÇİMLİ LAZER ERGİTME METODU İLE ÜRETİLEN TRABEKÜLER KEMİK GÖZENEKLİ YAPILARIN STATİK VE DİNAMİK ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Arif BALCI
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Gözenekli metal malzemelerin mikro mimarisi yapının bağıl yoğunluk, akustik, termal, biyolojik ve yorulma gibi diğer tüm özelliklerine etki etmektedir. Eklemeli imalat yöntemlerinin getirdiği üretim kabiliyetleri ile tasarlanabilir mikro mimariye veya kopyalanmış topolojiye sahip gözenekli metal yapıların üretimi mümkün kılınmıştır. Özellikle ortopedik onarıcı tıp alanında kemik yapının kendine özgün dayanımına yakın, hafif ve kemik dokunun içe doğru büyümesine uygun gözenek boyutlarına sahip implantların üretiminde gözenekli metal yapıların kullanımına başlanmıştır. Yapılan literatür taraması sonucu eklemeli imalat ile hücresel mikro mimarinin yapı geometrisinde çoğaltılmasıyla elde edilen gözenekli yapıların üretimi ve statik mekanik özelliklerine dair yayınların mevcut olduğu görülürken, trabeküler kemik yapının kopyalanmasıyla oluşturulan ve izotropik olmayan gözenekli metal yapıların dinamik özellikleri (farklı tekrarlı yük tiplerine göre yorulma dayanımları) hakkındaki literatürün yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Yapılacak proje kapsamında Mikro-CT tarama ile kopyalanan trabeküler kemik gözenekli yapıların SLE (Seçimli Lazer Ergitme) metodu ile Ti6Al4V tozundan üretilebilirliği ve üretim sonrası uygulanan ek işlemler altında statik ve dinamik davranışları belirlenecektir. Gözenekli mimarinin oluşturulması için Mikro-CT tarama ile koyundan hem statik hem dinamik zorlamaya maruz kalan kemiklerden elde edilen trabeküler kemik gözenekli yapılarından yararlanılacaktır. Üretilen yapı ile tasarlanan yapının hacimsel farklılığının belirlenmesinin yanı sıra üretim sonucu elde edilen yapının mikro ve makro görüntülemelerle durumu tespit edilerek statik ve dinamik davranışları belirlenecektir. Ayrıca statik ve dinamik davranışların belirlenmesi için yapılacak deney prosedürlerine uygun olarak sonlu elemanlar yardımıyla numerik analiz modeli oluşturulacak ve hesaplanan dayanım değerleri ile deneysel sonuçlar karşılaştırılacaktır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 07-05-2018