Cystic Echinococcosis Klinik Ön Tanılı Hastalarda Visceral Toxocariasis Seropozitifliği ve Risk Faktörlerinin Değerlendirilmesi
Proje Ekibi
Prof. Dr. Mükremin Özkan ARSLAN
Projedeki Rolü: Yürütücü
Yasemin BÜYÜK
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No 2023-TS-02
Proje Konusu Projenin konusu helmintik parazitlerden olan Toxocara canis nematod larvalarının insanlarda sebep olduğu visceral toxocariasis ya da visceral larva migrans (VLM) hastalığının Kars yöresinde seropozitiflik oranının saptanması, genel durumunun belirlenmesi ve bazı risk faktörlerinin değerlendirilmesidir. Ayrıca hem visceral toxocariasis hem de kistik ekinokokkoz epidemiyojisinde köpekler başlıca rol oynadıkları için hastanemizde rutin parazitolojik laboratuvar tanısı yapılmakta olan kistik ekinokok enfeksiyonu klinik ön tanılı gelen hastalarda visceral toxocariasis üzerine araştırma yapılmasını kapsamaktadır. Bu çalışma kapsamında yapılacak anket uygulaması ile elde edilecek verilerin değerlendirilmesi de yapılacaktır. Proje konusu ve kapsamı çalışmanın amaçlarıyla ilişkili olup, belirtilen amaçlara ulaşmak için Kafkas Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Tıbbi Parazitoloji laboratuvarına kistik ekinokokkoz klinik ön tanılı olarak gönderilen kan örneklerinde visceral toxocariasis seropozitifliği araştırılacak ve bu hastalara visceral toxocariasis risk faktörlerini içeren soruların yer aldığı bir anket uygulanacaktır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 02-02-2023
Bitiş Tarihi 22-03-2024
Anahtar Kelimeler Visceral toxocariasis, anti-Toxocara canis IgG, Cystic Echinococcosis, Risk Faktör, İnsan