img
Akademisyenler > Selçuk ALAN > Proje Detayı
Potasyum Sorbat, Nisin ve Lizozim Kullanımının Şavak Salamura Beyaz Peynirlerin Raf Ömrü Üzerine Etkisi.
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Selçuk ALAN Dr. Öğr. Üyesi Selçuk ALAN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu ÖzetBu çalışma potasyum sorbat, nisin ve lizozimin Şavak salamura beyaz peynirlerin mikrobiyolojik, kimyasal ve duyusal özellikleri üzerine etkinliğini belirlemek için planlanmıştır. Bu amaçla F.Ü.Taham Çiftliğinden her seferinde 160 L temin edilecek olan taze çiğ sütler (%50 inek+%50 koyun) yine aynı birimde taze beyaz peynirlere dönüştürüldükten sonra Vet.Fak.Gıda Bölümündeki laboratuarlara getirilecek ve deneysel peynir grupları oluşturulacaktır. Deneysel gruplar oluşturulduktan sonra örnekler buzdolabında (4±1oC'de) muhafazaya alınacaktır. Muhafazanın 1., 7., 15., 30., 60. ve 90.günlerinde hem mikrobiyolojik hem de kimyasal analizler 15., 30., 60. ve 90. günlerinde ise duyusal analizleri yapılacaktır. Bu çalışma 15 gün arayla üç defa tekrar edilecektir.Kontrol : Salamura (% 16)+1Dilim Peynir 1. Grup: Salamura (% 16 )+1Dilim Peynir+Potasyum Sorbat (1g/kg-- salamuraya ilave edilecek) 2. Grup: Salamura (% 16)+1Dilim Peynir+Nisin (12.5 mg/kg--salamuraya ilave edilecek) 3. Grup: Salamura (% 16)+1Dilim Peynir+Lizozim (200 mg/L--salamuraya ilave edilecek) 4. Grup: Salamura (% 16)+1Dilim Peynir+Potasyum Sorbat (1g/kg) + Nisin (12.5 mg/kg) (salamuraya ilave edilecek) 5. Grup: Salamura (% 16)+1Dilim Peynir +Potasyum Sorbat (1g/kg)+Lizozim (200 mg/L) (salamuraya ilave edilecek)6. Grup: Salamura (% 16) +1Dilim Peynir + Nisin (12.5 mg/kg) +Lizozim (200 mg/L) (salamuraya ilave edilecek)7. Grup: Salamura (% 16) +1Dilim Peynir + Potasyum Sorbat (1g/kg)+Nisin (12.5 mg/kg)+Lizozim (200 mg/L) (salamuraya ilave edilecek).Elde edilecek sonuçlar ışığında Şavak salamura beyaz peynirlerin raf ömürlerinin iyileştirilmesi için ve halk sağlığı bakımından daha güvenilir bir ürüne dönüştürmek için ısıl işlem dışında alternatif yöntemlerin olup olmadığı belirlenecektir. Ayrıca bu tür ürünlerde patojen mikroorganizmaların inhibisyonu üzerinde de antimikrobiyal katkı maddelerinin etkili olup olmadığını belirleyen çalışmalar planlanacaktır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 02-08-2021
Bitiş Tarihi 01-08-2022
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş