img
Akademisyenler > Selçuk ALAN > Proje Detayı
Üniversite Yemekhanesinde Tüketime Sunulan Ticari Yoğurtların Mikrobiyolojik ve Fiziko-Kimyasal Kalitelerinin Araştırılması
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Selçuk ALAN Dr. Öğr. Üyesi Selçuk ALAN
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Bu araştırma üniversite yemekhanesinde tüketime sunulan ticari yoğurtların hem mikrobiyolojik hem de fiziko-kimyasal kalitelerinin araştırılarak yasal mevzuatlara göre uygun bir şekilde üretilip üretilmediğinin ve halk sağlığı bakımından güvenilir olup olmadığının belirlenmesi için planlanmıştır. Araştırmanın süresi üniversite evinin üretici firmayla yapmış olduğu 3 aylık protokol dikkate alınarak belirlenmiştir. Bu araştırma için üretici firmanın üniversite evine yoğurtları teslim ettikleri her gün gelen parti numaraları ve seri örnekleri dikkate alınarak tesadüfi yöntemle rastgele 5 örnek alınacaktır. Haftada iki gün teslimat olduğu için bir haftada 10 örnek işlenmiş olacaktır. Bu örnekleme ve numune alma işlemi 3 aylık periyotta devam edecektir. Bu şekilde bir hesaplama yapıldığında (1 hafta: 10 örnek, 12 hafta x 10 örnek: 120 paket) toplamda 120 adet ticari yoğurt örneği alınmış olacaktır. Ticari ambalajında laboratuarlara getirilecek olan yoğurt örneklerinin hem mikrobiyolojik (toplam mezofilik aerob bakteri sayısı, toplam psikrofilik aerob bakteri sayısı, Lactobacillus-Leuconostoc-Pediococcus sayısı, laktik streptokok sayısı, maya-küf sayısı, koliform bakteri sayısı, Enterobacteriaceae sayısı, E.coli sayısı, Staphylococcus-Micrococcus sayısı, Staph. aureus sayısı) ve hemde fiziko-kimyasal (pH, asitlik (laktik asit), kuru madde, yağ, kül, peroksidaz, nişasta aranması, ısıl işlem kontrolü) analizleri yapılacaktır. Elde edilecek sonuçlarla hem üretici firmanın yasal mevzuatlara uygun ürün üretip üretmediği sorusu cevaplanacak hem de tüketicilerin aldatılmasının önüne geçilerek haksız kazançların elde edilmesinin engellenmesi için gerekli yasal durumlar belirlenecektir.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 02-02-2023
Bitiş Tarihi 05-01-2024
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş