Akademisyenler > Didem ÖZGÜR > Proje Detayı
Betulinik asit'in, Adherent-invasive Escherichia coli ile Enfekte İnsan İntestinal Hücrelerinde Adezyon/İnvazyon Süreçleri ve Bazı İmmünolojik Parametreler Üzerine olan Etkileri
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Didem ÖZGÜR
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Doç. Dr. Murat KARAMEŞE
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No 2021-TS-14
Proje Konusu Crohn hastalığı, sindirim sisteminin çeşitli kısımlarını etkileyebilen kronik inflamatuvar bir bağırsak hastalığıdır.Gelişiminde karmaşık genetik ve çevresel faktörlerin rol aldığı bu hastalığın etiyolojisi yapılan onca araştırmaya rağmen hala bilinmemektedir. Son dönemde Crohn hastalarından izole edilen E. coli ırkları içinde ayırıcı fenotipikpatojen özellikleriyle Crohn hastalığı ile ilişkilendirilen yeni bir ırk keşfedilmiştir. Adherent-lnvasive E. coli (AlEC) olarak isimlendirilen bu ırk bu hastalığa genetik olarak yatkın bireylerde spesifik hasara neden olan en olası ırktır. Keza AlEC in vitro koşullarda intestinal epitelyum hücrelerine yapışabilir ve onları, hücre iskeleti elemanları aktin ve tubulin polimerizasyonu yoluyla invaze edebilir. Ayrıca in vitro koşullarda makrofajlar içinde yüksek miktarda TNF-o salınımına neden olmasının yanında, bu hücreler içinde canlı kalıp çoğalabilir. Crohn hastalarında bir tür adezyon reseptörü olan CEACAM-6 moleküllerinin yüksek oranda ekspresyonunu indükleyebilir. Bu moleküller AlEC için birer adezyon reseptörüdür. A|EC ırkı aynı zamanda mukozal bariyeri geçerek lenfoid dokulara geçmesini sağlayan long polar fimriae (|pf)'ya sahiptir. Tüm bunlara ek olarak AlEC'in in vitro olarak oluşturulan kolitte inflamatuar mukozal immun yanıtı, Tool like receptor 5 ve lPAF flagellin reseptörlerinin ekspresyonunu arttırmak suretiyle şiddetIendirebilir. Betulinik asit (BA) yaygın olarak huş ağaçlarından (Betula Pendula) izole edilebilen fakat birçok bitki türünde de bulunabilen,3B-hidroksi-lup-20(29)-en-28-oik asit yapısında bir pentasiklik lupan tipi triterpendir. Kendisi gibi pentasiklik triterpen olan oleanolik asit, lupeol ve eritrodiol ile başta antiviral, antimikrobiyal, antioksidan,antiinflamatuvar, apoptotik ve hepatoprotektif olmak üzere birçok farmakolojik aktiviteye sahiptir. Mevcut projede, amacımız AlEC bakterisinin inflamatuvar bağırsak hastalığı olan Crohn hastalığında ortaya çıkardığı inflamatuvar yanıt üzerine doğal bir triterpen olan betulinik asit'in etkinliğinin ölçülmesidir. Bu kapsamda dizayn edilen çalışmamız, gelecek mekanizma aydınlatmaya yönelik çalışmalara öncülük edecek niteliktedir.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 01-06-2021