Akademisyenler > Didem ÖZGÜR > Proje Detayı
Normal Servikal Sitoloji Bulgularına Sahip Kadınlarda HPV nin Araştırılması ve Genotiplerinin Belirlenmesi
Proje Ekibi
Dr. Öğr. Üyesi Didem ÖZGÜR
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Human papilloma virus (HPV)’lar, Papillomavirus ailesine ait ikozahedral simetrili, çembersel çift zincirli küçük DNA viruslarıdır. Dünyanın bir çok bölgesinde, cinsel olarak aktif popülasyonların çoğu, HPV ile infekte olmaktadırlar ve HPV ile infekte bir çok birey klinik semptom gelişmeden virusu elimine etmektedir. Servikal kanserlerin primer etyolojik ajanı olarak kabul edilen HPV epiteliotropik bir virus olup vulvar, vaginal, penil ve anal kanser, ayrıca deride yaygın siğiller, anogenital siğiller, orofarengial papillom ile tekrarlayan respiratuar papillomatozis gibi deri ve mukozada çeşitli bening ve malign tümörlerin gelişmesi ile ilişkilidir. Papillomaviruslar deri ve mukoz membranların skuamöz epitelyum hücrelerini enfekte ederek burada çoğalırlar ve epitelyal proliferasyona yol açarlar. Mukozal tipleri mukoz membranları infekte etmektedir ve erişkinlerde servikal neoplaziler ile erişkin ve çocuklarda anogenital siğillere sebep olabilmektedir. Kutanöz tipler derinin squamöz epitel katmanını enfekte etmektedirler ve el, yüz ve ayakta; yaygın siğiller, plantar siğiller ve yassı siğillerin oluşmasına neden olmaktadırlar. Bazı spesifik kutanöz tipler, deri kanserine kadar ilerleyebilen geniş kutanöz siğiller ile ilişkili nadir bir ailesel hastalık olan epidermodysplasia verruciformis’te de tespit edilmektedirler. Çembersel DNA genomunun %10’luk bölümü kontrol bölgelerini taşırken, geri kalan kısmı erken (early, E) ve geç (late, L) proteinlerini kodlar. Virusun erken proteinlerinden olan E6 ve E7’nin hücresel transformasyondan sorumlu temel proteinler olduğu bilinmektedir. HPV’nin bilinen tek konağı insan olup, 130’dan fazla HPV tipi tanımlanmıştır. Bunlardan yaklaşık 40 kadarının ano-genital kanalı infekte edebildiği tespit edilmiştir. HPV genotipleri prekanseröz lezyon ve servikal kanserle ilişkilerine göre yüksek risk (HR-HPV tipleri) ve düşük risk (LR-HPV tipleri) HPV tipleri olarak sınıflandırılır. HR-HPV tipleri: 16-18-31-33-35-39-45-51-52-56-58-59-68-73 ve 82’tir. LR-HPV tipleri: 6-11-40-42-43-44-54-61-70-72-ve 81’dir. Serviks kanseri olgularının neredeyse tümünde (%99.7) HPV DNA’sı izole edilmesine rağmen HPV serviks kanseri için gerekli fakat tek başına yeterli değildir. HPV infeksiyonlarının ancak %1’inde serviks kanseri gelişir. Serviks kanseri HPV’nin nadir bir komplikasyonudur. Sigara, cinsel aktivitenin erken yaşta başlaması, uzun süreli oral kontraseptif kullanımı, immun yetmezlik, multiparite, çok sayıda cinsel eşe sahip olma, diğer cinsel yolla geçen infeksiyonların varlığı gibi faktörler karsinogenezde rol oynar. Serviks kanseri sıklığında azalma HPV infeksiyonlarının tanısı, önlenmesi ve tedavi edilmesi yoluyla mümkün olabilir. Bugüne kadar yapılan çeşitli çalışmalarda serviks kanseri için en önemli risk faktörünün HPV enfeksiyonu olduğu görülmüştür. Planlanan projenin konusu, servikal sitoloji yapılmasına karar verilmiş, ancak normal servikal sitolojiye sahip 35 yaş üstü kadınlarda HPV’nin araştırılması ile ilgilidir. Bu çalışmadaki amaç, normal servikal sitoloji bulgularına sahip kadınlarda HPV’un prevalansının araştırılması ve serviks kanseri ile ilişkili virüs tiplerinin dağılımının incelenerek olası risk faktörlerin belirlenmesidir.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 16-01-2012