Kentsel Bellegin Sürdürülebilirligi Kapsamında Sanal Gerçeklik Teknolojileri ile Anımsama Kutusu Deneyimi Tasarımı Model Önerisi (URBANMEMORYBOX) Proje No:123K064 DEVAM EDİYOR
Proje Ekibi
Arş. Gör. Elif ATICI TEKTAŞ
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) TÜBA ve TÜBİTAK Destekli Proje
Proje No -
Proje Konusu Bu çalışmanın çıkışı mimarlık disiplininden olmakla birlikte, çok disiplinli (TUBITAK 1001 Başvuru rehberinde geçtiği gibi) bir işbirliğini gerektirmektedir. Proje ekibi, ESOGÜ, ESTÜ, Harran ve Yeditepe üniversitelerinden,mimarlık-tasarım, teknoloji, sosyoloji, iletişim, nöroloji, psikoloji gibi uzmanlık alanlarından araştırmacı ve danışmanlardan (Yeditepe Üniversitesi, Psikoloji ve Antropoloji Danışmanı) oluşmaktadır. Bellek, mekan, teknoloji ve psikoloji ana araştırma başlıklarını oluşturmaktadır.Bellek mekanı olarak kentler, farklı kültürlerden insanların birlikte yaşadığı herkese ait bir yaşam alanı iken aynı zamanda da, herkesin kendi yaşamına dair parçaları barındıran bir deneyim alanıdır. İnsanların kendini yaşadığı yere ait hissedememesinin en önemli sebebi, kentlerimizin hızlı değişim dönüşümleri sonucu, bellek ögelerinin yok olmasıdır. Toplumsal olarak üretilmiş ortak bir geçmişi simgeleyen, dolayısıyla orada yaşayanlar için, bilişsel uyarılma ile hatırlamaya yol açacak kentsel bellek öğelerinin devamlılığını sağlama ihtiyacı, bu projenin ana çıkış noktası olmuştur. Bugün kentlerin hızlı dönüşümü, yaşlı bireylerin referanslarını kaybettiği güvensiz bir mekânsal ortam yaratırken, belleklerinde yaşanan süreksizlik ve zamansal kopmalar, çağımızın hastalığı olan demans ve Alzheimerı tetiklemekte, yaşlıları kent içerisinde pasif hale getirmektedir (Öztürk, 2016). Belleğin sürekliliğinin sağlanmasını amaç edinen bu çalışma, kentlerin bireysel ve kolektif bellek ögelerinin, sanal gerçeklik ortamında üç boyutlu modellenmesi ile gerçeklik hissi oluşturarak, bireylerde bilişsel uyarılma ile anımsama yaratacak bir model geliştirmeyi hedeflemektedir. Çalışmada, demans ve Alzheimer tedavisinde kullanılan “Anımsama Terapisi” yönteminden yararlanılacaktır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 04-06-2023