Akademisyenler > Emine ÖZTÜRK > Proje Detayı
İlahiyat Fakültesi Öğrencilerinin Din ve Dindarlık Algısı (Kars ve Bakü Örneği)
Proje Ekibi
Prof. Dr. Emine ÖZTÜRK
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Ruhattin YAZOĞLU
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No 2015-SB-54
Proje Konusu ARAŞTIRMANIN AMACI VE KONUSUAraştırmanın amacı Kars ve Bakü İlahiyat Fakültesi öğrencilerinin din ve dindarlık algılarını ölçmektir. Yani gençlerin kendi dindarlıklarını nasıl tanımladıklarını anlamaya çalışmaktır. “Din batı dillerinde religion, dindarlık ise religiosity kavramlarıyla ifade edilir. Din ve dindarlık kavramlarının, birbirinden farklı anlamları vardır. Çeşitli disiplinler kendi içlerinde ve diğer disiplinlerden bağımsız olarak bu kavramları tanımlarken dinin tanımında olduğu gibi, dindarlığın tanımında da bazı problemler ortaya çıkmaktadır. Sosyal bilimciler sosyal konuları incelerken, dindarlığa büyük önem atfederler, ancak dindarlık kavramının nasıl tanımlanıp kullanılacağı hususunda fikir birliği olduğunu söylemek çok zordur. Dindarlık kavramı geniş inanç ve uygulama şekillerini kapsayan bir kavramdır. Kişinin ideallerinin ve davranışlarının birbirine bağlı olduğu hipotezine dayandırılır. İslam dini ile bağlantılı olarak, dindarlığın ferdi inanç boyutu ile hem bu inancın varlığı, hem de iman-amel bütünlüğünün göstergesi olarak değerlendirilmelidir.” Yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde dindarlık şöyle tanımlanabilir. “Dindarlık kavramının temelindeki teorik unsur, Allah’a inanmak ve O’nu tanımak prensibidir. Dindar kişi zihnin sınırları dışında ve akılla kavranılması mümkün olmayan bir gerçeğe saygı duyar ve bağlanır. Böylece dindar kişinin nazarında, takdis edilen yani saygı duyulan ile takdis eden yani saygı duyan arasındaki ilişki, her şeyden önce bir var olanın bir başka var olanla ilişkisidir.” İşte bu çerçevede bu araştırmada ilahiyatçı gençliğin din ve dindarlık algısı ve dini eğilimleri ölçülmeye çalışıldı. Ve bu ikisi arasındaki ilişkiyi yani ilahiyatçı gençliğin dindarlık algısıyla-dini eğilimleri arasındaki ilişki değerlendirilmeye çalışıldı.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 08-12-2015