img
img
Akademisyenler > Eray BÜYÜK > Proje Detayı
Paketli ve Tüketime Hazır Et Döner Kebaplarında ve Yanındaki Salatalarda Salmonella Etkenlerinin İzolasyonu, İdentifikasyonu ve İzolatların Antimikrobiyal Dirençliliklerinin Fenotipik ve Moleküler Yöntemlerle Belirlenmesi
Proje Ekibi (1)
Arş. Gör. Eray BÜYÜK Arş. Gör. Eray BÜYÜK
Kafkas Üniversitesi, Türkiye
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No -
Proje Konusu Salmonella’lar Enterobacteriaceae ailesi içerisinde bulunan Gram negatif bakterilerdir. Hayvanlarda konak spesifik çeşitli sistemik enfeksiyonlarına ve asemptomatik taşıyıcılığa neden olan Salmonella etkenleri, insanlarda gastroenteritis, enterik fever, septisemi ve fokal enfeksiyonlara veya asemptomatik taşıyıcılığa yol açmaktadır. Bu nedenle çiğ ve pişmiş ürünlerde Salmonella spp. bulunması risk oluşturmaktadır. Tüketime hazır gıdalarda Salmonella bulunması o gıda maddesi için risk işaretidir. Sıcaklığa dayanıksız bir bakteri olduğundan gıdada Salmonella bulunması ısıl işlem sonrası bir kontaminasyonun veya yetersiz ısıl işlemin bir göstergesidir, Bu çalışmada Kars ilinde tüketime hazır dönerler, yanlarında satışa sununlan salatalar ve marketlerde paketli satılan dönerlerde Salmonella spp. varlığı araştırılmıştır. Klasik yöntemlerle ve invA geni araştırılarak moleküler yöntemlerle tanımlama yapılmış ve elde edilen sonuçlar Salmonella spp. açısından çelişkili olarak değerlendirildiğinden oriC geni ile ikinci bir genetik araştırmaya ihtiyaç duyulmuştur. Sonuç olarak elde edilen izolatlar Sanger dizileme yöntemiyle doğrulanmış ve Salmonella spp. olmadıkları et ve süt ürünlerinde doğal olarak bulunabilen enterik bakteriler oldukları tespit edilmiştir. Bu durum herhangi bir Salmonella spp. bulaşı olmadığını göstermektedir ve halk sağlığı açısından önem arz etmektedir. 1992 yılında Rahn tarafından invA geni Salmonella spp. doğrulaması için yeni bir yöntem olarak sunulmuş ve halen günümüzde Salmonella spp. doğrulamalarında bu gen kullanılmaktadır. Bu çalışma ile her ne kadar döner ve salata örneklerinden Salmonella spp. izolasyon ve identifikasyonu amaçlanmış olsa da, Salmonella spp. doğrulamasında kullanılan invA geninin uygun bir doğrulama yöntemi olmadığı, oriC geninin güvenilirliliğinin daha yüksek olduğu ortaya çıkarılmıştır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 01-11-2021
Bitiş Tarihi 06-12-2023
BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları

Paylaş