Akademisyenler > Habib ŞENER > Proje Detayı
Mehmet Fatih KALIN
Ayhan HİRA
Projedeki Rolü: Araştırmacı
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No 2016-SB-74
Proje Konusu Bu çalışma, Dâvûd-i Karsî’nin eserlerini tanıtmak olacaktır. Osmanlı âlim ve müderrislerindenolan Dâvûd-i Karsî (ö. 1169/1756) Karslı olup, doğum tarihi ve ailesiyle ilgili herhangi bir belge vebilgiye ulaşılamamıştır. Yaşadığı dönemlerde Dâvûd-i Karsî, Dâvûd Efendi veya Kara Dâvûd olarakanılmıştır. Bütün eserlerinin mukaddimesinde kendisini Dâvûd b. Muhammed el-Karsî el-Hanefî şeklindetanıtmıştır. Dâvûd Efendi, ilk medrese eğitimini Kars’xxlı Çolak Abdullah Efendi’xxden yapmıştır.Daha sonra İstanbul’xxa giderek tahsilini ve mülâzemetini tamamlamış, Akkirmâninin de mümeyyizolarak bulunduğu “ruûs” imtihanını başarmış, müderris ünvanını almıştır. Daha sonra Dâvûd-iKarsî’nin Mısır’xxa gittiğini, orada kısa bir süre içinde ders vermeye başladığını ve daha ziyadeöğrencilerinin ihtiyacı doğrultusunda eserler telif ettiğini görmekteyiz. Kaleme aldığı bilineneserlerinden (1159/1746) yılında Kıbrıs’xxa gittiği, bir müddet orada kaldığı anlaşılmaktadır. Yine yazdığıbir eserin ferağ kaydından 1162 yılının ramazan bayramında bir ziyaret amacıyla Lârende’xxde(Karaman’da) bulunduğu da anlaşılmaktadır.Dâvûd-i Karsî daha sonra kendisine hayran olduğu İmam Birgivi’nin memleketi olan Ödemişilçesi Birgi kasabasına giderek orada yerleşmiş ve Birgi Ulucami Medresesi’xxnde müderrislik yapmıştır.Böylece hayatının son on beş yılını Birgi’xxde geçirmiş, 1169/1756 yılının son günlerinde bu kasabadavefat etmiştir. Vasiyeti gereği Birgi’xxnin dışındaki bir tepe üzerinde İmam Birgivî’nin kabrinin yanınadefnedilmiştir.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 25-10-2016