Perovskite kristallerinin sentezini kimya lisans öğrencilerine kavratmak amaçlı basit ve görsel özelliği öne çıkan laboratuvar deneylerinin geliştirilmesi.
Proje Ekibi
Doç. Dr. Hacı Hasan YOLCU
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Uluslararası) Diğer Uluslararası Kurum ve Kuruluşlar
Proje No -
Proje Konusu Enerji problemlerine çözüm olarak güneş pilleri çözüm olarak gösterilmektedir. Güneş pillerinin yapımında maliyet düşüklüğü ve verimliği açısından en tercih edilen malzeme halide perovskitlerdir. Çağın gerektirdiği kimya bilgisine sahip bireyler yetiştirmek amaçlı lisans öğrencilerine yönelik perovskite kristallerinin sentezini ve bu esnada çözünürlük ve kristallenme gibi temel kavramları kavratmak amaçlı basit ve görsel özelliği öne çıkan laboratuvar deneyleri geliştirmek amaçlanmıştır. Günümüzde bilim sahasında verimli güneş pilleri oluşturma hususundan büyük bir yarış sürmektedir. Halide perovskitelerin maliyetçe ucuzluğu ve verimliliği açısından tercih edilen yük iletici bir malzemedir. Halide perovskitler ABX3 yapısındadır A katyon B Pb veya Sn X ise CI, Pb veya I gibi halojenleri içermektedir. Gelecekte bilimsel yarışın içeriside olacak kimya lisans öğrencilerine, halide perovskitelerin sentezinin öğretimi için kullanılabilecek deneyler oluşturulması amaçlanmıştır. Lisans öğretiminde öğrenci deneylerinin günümüz dünyasının ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde güncellenmesi hedeflenmiştir.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 01-01-2018