Hemodiyaliz hastalarında Covid 19 aşısına yanıt düzeyi ve bu düzeyi etkileyen faktörler
Proje Ekibi
Doç. Dr. Halil İbrahim ERDOĞDU
Projedeki Rolü: Yürütücü
Proje Türü (Ulusal) Yükseköğretim Kurumları Tarafından Destekli Bilimsel Araştırma Projesi
Proje No 2021-TS-58
Proje Konusu Önceki çalışmalarda Hemodiyaliz hastalarının normal popülasyona göre Hepatit, Pnömokok, İnfluenza aşısı gibi çeşitli aşılara karşı daha zayıf antikor yanıtı gösterdikleri bilinmektedir. Az sayıdaki çalışmalarda covid 19 aşısı ile de antikor titrelerinin daha zayıf olduğu ileri sürülmüştür. Yapılan bazı çalışmalarda covid 19 hastalığına yakalanan hemodiyaliz hastalarında 28 günlük mortalitenin %16-35 arasında olduğu gösterilmiştir. Dolayısı ile bu hasta gurubunda covid 19 aşısının ne kadar doz ve zaman aralığında yapılması gerektiği ve covid 19 aşısına yanıt düzeyinin zamanla hangi seviyede kaldığı ve bu düzeyi etkileyen faktörlerin neler olduğu açık değildir. Bununla birlikte covid 19 aşı yanıtının bu hastalarda zayıf olabileceği öngörülmektedir. Aşı çalışmalarında hemodiyaliz hastaları genellikle çalışmaların kapsama alanına alınmamıştır. Bu neden ile henüz bu hasta gurubunun çeşitli covid 19 aşılarına karşı nasıl yanıt verdiği netleşmemiştir. Dolayısı ile antikor yanıt durumu aynı hemodiyaliz popülasyonunda beslenme, obesite, yaş, cinsiyet, ilave hastalıkların varlığı gibi durumlarda farklı olabilecektir. Bu çalışmada hemodiyaliz hastalarının covid 19 aşısına zamanla değişebilen yanıt düzeyi ve yanıt düzeyini etkileyebilecek faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.
Proje Durumu Tamamlandı
Başlangıç Tarihi 06-10-2021