img
Kura-Aras havzasında endemik olarak yayılış gösteren Acanthalburnus microlepis (De Filippi, 1863) türünün mitokondriyal DNA dizi analizi ile moleküler filogenisi
Tez Türü Doktora
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Biyoloji Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2017
Öğrenci Adı ve Soyadı Duygu TANRIKULU
Tez Danışmanı PROF. DR. MEHMET ALİ KIRPIK ; YRD. DOÇ. DR. CEM ÖZİÇ
Türkçe Özet Cyprinidae familyası, dünyanın çok büyük kısmında dağılım gösteren, birey ve tür sayısı bakımından oldukça zengin bir familyadır. Bu çeşitlilikten dolayı familyanın filogenetik ilişkileri iyi anlaşılamamıştır. Bu çalışma ile Kura-Aras Havzasında endemik olarak yayılış gösteren ve Cyprinidae familyasına ait olan Acanthalburnus microlepis türünün, kendi içindeki filogenetik ilişkisi mtDNA sitokrom c oksidaz alt ünite I (COI) ve sitokrom b (cytb) dizileri kullanılarak araştırılmıştır. Kura-Aras Havzasının Türkiye sınırları içerisinde kalan bölümünde çeşitli lokasyonlardan alınan türlerin yüzgeç ve kas dokularından total DNA elde edilmiştir. Total DNA, mtDNA için kaynak olarak kullanılmıştır. Hedef gen bölgeleri PCR ile çoğaltılmıştır. Taksonların birbirleriyle ve diğer taksonlarla olan ilişkileri filogenetik ağaç oluşturularak belirlenmiştir. Sonuç olarak, farklı lokalitelerden alınan türlerin filogenetik olarak benzer olduğu ve aralarında anlamlı bir fark olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Acanthalburnus microlepis VIII. soy içerisinde yer almaktadır. Bu cinsin Acanthobrama'nın sinonimi olduğu da bu çalışma ile doğrulanmıştır. Ayrıca, bu türe ait COI gen sekansının bir DNA barkodu olabileceği belirlenmiştir.
İlgilizce Özet Cyprinidae is a very rich family in terms of members and species widely distributed in the world. Due to this diversity the phylogenetic relations of the family are not well understood. In this study, located as endemic in the Kura-Aras Basin, Acanthalburnus microlepis was investigated to determine the phylogenetic relationship of the species by using mitochondrial DNA COI and cyt b sequences. Total DNA was obtained from the fin and muscle tissues of species taken from various locations of the Kura-Aras Basin within the borders of Turkey. Total DNA was used as a source for mtDNA. The target gene regions were replicated by PCR. The relationship of taxa with each other and with other taxa was shown on a phylogenetic tree. As a result, it was evaluated that the species taken from different localities were found to be phylogenetically similar but there was no significant difference between them. According to the study, it was found that Acanthalburnus microlepis was belonged to Lineage VIII. It was also confirmed that this genus is synonymous with Acanthobrama. Furthermore, it was determined that the COI gene sequence of this species would be a DNA barcode.