img
M. truncatula'da tohum kompozisyonunun genomik, proteomik, metabolomik ve morfolojik analizleri
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Biyoloji Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2013
Öğrenci Adı ve Soyadı Orhan ULUÇAY
Tez Danışmanı YRD. DOÇ. DR. MUHAMMET ŞAKİROĞLU
Türkçe Özet Buğdaygillerden sonra insanlığın besin ihtiyacını karşılamada ikinci sırada gelen baklagiller, bugün yaklaşık olarak dünyamızın üçte birinin birincil tahıl ihtiyacını karşılamaktadır. Baklagiller endüstri için ham madde kaynağı olmasının yanında, hayvan yemi ve insan diyetinin nitelikli bir parçasıdır. Baklagiller simbiyoz ile kendi azot gereksinimlerini karşılayabildikleri için sentetik azot gübrelerine ihtiyaç duymazlar ve bu sayede sürdürülebilir tarım için kritik bir rol oynamaktadır. Bu karakteristik özellikler baklagilleri tükettiğimiz besinler için değerli bitkisel protein kaynakları haline getirmiştir. Baklagillerin üretiminin ve veriminin arttırılması bu yüzden oldukça önemli bir tarımsal hedeftir. Tohum büyüklüğünün moleküler ve fizyolojik temellerinin anlaşılması ise bu tarımsal hedeflerin yakalanması için etkin bir stratejidir.Bu çalışmada Medicago ABD Tarım Bakanlığı (USDA) bitki koleksiyonundan tohum boyutu ve tohum içeriği birbirinden farklı olan 4 ekotip seçilmiş bu ekotipler arasında görülen tohum kompozisyonu ve verim farklılıklarını belirleyen faktörlerin belirlenmesini amaçlamıştır. Bu amaçla her bir ekotipte morfolojik, metabolomik, preotomik ve hormonal seviyeler belirlenmiştir. Çalışma;(i) her bir ekotipin yukarıda sayılan analizlerle karakterizasyonunu(ii) bu sayede tohum büyüklüğü ve kompozisyonuna etki eden faktörlerin belirlenmesi(iii) bu faktörlerin bütüncül olarak değerlendirilmesi ve Medicago doğal aksesyonlarında tohum boyutunun ve tohum içeriğinin nasıl farklılaştığı ve baklagil tohumlarında protein depolanmasının miktarı ile birlikte hububat ve diğer baklagil türlerinde tohum verimini arttırmak için çıkarımda bulunulması hedeflenmiştir.Anahtar Kelimeler: Tohum, Baklagiller, Verim, Tohum Depo Proteinleri, Ekotipler, Medicago
İlgilizce Özet Food security is one of the major issues of in the global agricultural ajanda he 21st century. Legumes rank second important plant family agricultural production following the cereal grasses owing to its role as a source of food, feed for livestock, and raw materials for industry. In a very dinamic global agricultural, legumes have a crucial role in sustainable agriculture because they supply their own nitrogen via symbiosis. Legume seeds have been important targets for classical and modern plant breeding programs that aim to optimise the amount and type of compounds produced and stored in the seed.We have recently selected four ecotypes contrasted in seed size and protein content from the USDA Medicago collection. The goal of this thesis was to identify factors controlling legume seed composition and yield via characterisation each ecotype at physiological, transcriptomic, metabolomics, proteomic and hormonal levels in order to;(i) characterize each ecotype,(ii) integrate multiple data to deduce the factors that effect seed composition and content (iii) to infer the starategies for breeding of legumes for higher seed content and compositionKeywords: Seed, Legumes, Yield, Seed Storage Proteins, Ecotypes, Medicago