img
Organik, İnorganik ve Nano Magnezyum Kaynaklarının Broylerlerde Performans, Bazı Kan Parametreleri, Antioksidan, Et Kalitesi, Histolojik ve Dışkı Parametreleri Üzerine Etkileri
Tez Türü Doktora
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2024
Öğrenci Adı ve Soyadı Tuğçe Merve BERBEROĞLU
Tez Danışmanı PROF. DR. TARKAN ŞAHİN
Türkçe Özet Bu tez çalışmasında, broylerlerde organik, inorganik ve nano magnezyum kaynaklarının performans, bazı kan parametreleri, antioksidan, et kalitesi, histolojik ve dışkı parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grupları, her birinde dört alt grup bulunan bir kontrol ve üç deneme grubuna ayrılmıştır. Her bir alt grup, 12 hayvandan oluşmuş ve toplamda 192 adet Ross-308 broyler civcivi kullanılmıştır. Kontrol grubunun bazal rasyonuna katkı maddesi ilavesi yapılmazken, deneme grupları rasyonlarına sırasıyla; 80 mg/kg inorganik magnezyum oksit (İM), 80 mg/kg magnezyum glisinat (OM) ve 80 mg/kg nano magnezyum oksit (NM) ilavesi yapılmıştır. Çalışma sonunda OM ve NM gruplarının İM grubuna göre toplam canlı ağırlık artışı ve günlük canlı ağırlık artışlarının daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Gruplar arasında ortalama yem tüketimi açısından anlamlı bir farklılık görülmezken (p>0,05), yemden yararlanma oranında en iyi değer NM grubunda bulunurken, en kötü değerin ise kontrol grubunda olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Gruplar arasında denemenin sıcak ve soğuk karkas ağırlıklarında en yüksek sonuçların OM ve NM gruplarında elde edildiği belirlenmiştir (p<0,05). Kan oksidatif stres parametrelerine bakıldığında, MDA seviyesinde en iyi sonuçları OM grubunda tespit edilmiştir (p<0,05). Serum Ca, magnezyum, glukoz, AST değerlerinde gruplar arasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p<0,05). Dışkıda sırasıyla en düşük nem NM ve OM grubunda gözlenmiştir (p<0,05). Dışkı mineral konsantrasyonları (Ca, P, Mg, Na, K, Fe, Mn, Cu, Zn ve B) incelendiğinde, Fe ve Na mineralleri hariç en düşük mineral konsantrasyonlarının OM grubunda olduğu görülmüş (p=0,001), Fe hariç en yüksek mineral konsantrasyonlarının ise İM grubunda olduğu tespit edilmiştir (p=0,001). Sonuç olarak, broylerlerde organik ve nano formda magnezyum ilavelerinin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, sıcak ve soğuk karkas ağırlıklarını arttırdığı ve yemden yararlanma oranlarını iyileştirdiği gözlemlenmiştir. Ayrıca nano ve organik magnezyum ilavelerinin dışkı nemini azalttığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte, organik magnezyum ilavesinin oksidatif strese işaret eden belirteçleri azalttığı ve dışkıda mineral konsantrasyonunu azaltarak minerallerin biyoyararlanımını arttırdığı belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, organik ve nano magnezyum ilavesinin, broyler rasyonlarında verim özelliklerini artırmada katkı maddesi olarak kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
İlgilizce Özet This thesis aims to determine the effects of organic, inorganic, and nano magnesium sources on performance, blood parameters, antioxidant levels, meat quality, histological, and fecal parameters in broilers. The experiment was conducted with 192 Ross-308 broiler chicks, divided into four groups: one control group and three experimental groups, each consisting of 12 animals. While the control group received no additives in its basal diet, the experimental groups were supplemented with 80 mg/kg of the following: inorganic magnesium oxide (İM), magnesium glycinate (OM), and nano magnesium oxide (NM), respectively. It was determined that the total weight gain and daily weight gain of the OM and NM groups were higher than those of the IM group at the end of the study (p<0.05). No significant difference was observed among the groups in terms of average feed consumption (p>0.05), while the best feed efficiency was found in the NM group, and the poorest value was observed in the control group (p<0.05).The results indicated that the OM and NM groups had the highest hot and cold carcass weights (p<0.05). Blood oxidative stress showed that the OM group had significantly lower MDA levels (p<0.05), indicating reduced oxidative stress. Significant differences were also observed among the groups for serum calcium, magnesium, glucose, and AST levels (p<0.05). Fecal moisture was significantly lower in the NM and OM groups compared to the control (p<0.05). Analysis of fecal mineral concentrations (B, Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P, Zn) revealed that the OM group had the lowest concentrations for all minerals except Fe and Na (p=0.001), while the İM group showed the highest concentrations (p=0.001) As a result, the addition of organic and nano forms of magnesium in broilers has been shown to increase live weight, weight gain, hot and cold carcass weights, and improve feed efficiency. It also reduces fecal moisture and enhances mineral bioavailability by decreasing the excretion of minerals in feces. Moreover, the organic magnesium supplement significantly reduces markers of oxidative stress. As a result of this study, it has been concluded that the addition of organic and nano magnesium can be used as an additive to improve performance characteristics in broiler diets.