img
Yağlı diyetle beslenen farelerde magnezyumun leptin ve trigliserid düzeylerine etkisi
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Biyokimya Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2015
Öğrenci Adı ve Soyadı Baycan MOR
Tez Danışmanı PROF. DR. AYLA ÖZCAN
Türkçe Özet Yağlı Diyetle Beslenen Farelerde Magnezyumun Leptin ve Trigliserid Düzeylerine EtkisiVücudun birçok biyokimyasal fonksiyonunda rol oynayan magnezyumun (Mg), leptin ve trigliserid düzeyleri üzerine etkisinin araştırılması amaçlanan bu çalışmada materyal olarak 2 aylık 39 adet erkek Swiss albino cinsi fare kullanılmıştır. Farelerin vücut ağırlıkları tartılarak 4 gruba ayrılmıştır. Deneysel periyottan önce sırasıyla Grup I (kontrol), Grup II, Grup III ve Grup IV farelerin vücut ağırlıkları 33,91 ± 0,79 g, 31,67±0,26 g, 37,17 ± 0,46 g ve 35,27 ± 0,91 g olarak kaydedilmiştir. Grup I standart pelet yem ve içme suyu ile, Grup II % 31,5 yağ içeren pelet yem ve içme suyu ile, Grup III % 31,5 yağ içeren pelet yem ve 7,5 g/L magnezyum sülfat (MgSO4) içeren su ile, Grup IV standart pelet yem ve 7,5 g/L MgSO4 içeren su ile 12 hafta boyunca beslenmiştir. Beslenme periyodunun sonunda sırasıyla Grup I, Grup II, Grup III ve Grup IV farelerin vücut ağırlıkları 37,70±0,68 g, 40,39±0,28 g, 39,83±0,25 g ve 36,01±1,16 g olarak kaydedildi. Daha sonra anestezi işlemine geçilerek kalpten kan örnekleri alındı ve santrifüj edilerek serumları ayrıldı. Ötenazi işleminden sonra abdominal bölgeden alınan yağ doku örnekleri homojenize edildi. Elde edilen süpernatantlarda leptin, kan serumlarında Mg ve trigliserid analizi yapıldı. Çalışmanın sonunda Grup I, Grup II ve Grup III'ün ilk ve son ağırlıkları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı iken (p<0,01), Grup IV'nin ilk ve son ağırlıkları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamsızdı. Çalışmada yağlı diyet ile beslenen gurubun leptin düzeyinin kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek (p<0,001) olduğu saptanmıştır. Yağlı diyet ve Mg verilen gruba göre standart pelet yem ve Mg verilen grubun leptin düzeyinde istatistiksel olarak önemli bir azalma (p<0,001) saptanmıştır. Çalışmada yağlı diyet verilen grubun Mg düzeylerinde kontrol grubuna göre, yağlı diyet ve Mg verilen grubun Mg düzeylerinde de standart pelet yem ve Mg verilen gruba göre istatistiksel olarak önemli azalma (p<0,05) saptanmıştır. Çalışmada yağlı diyet verilen grubun trigliserid düzeylerinde kontrol grubuna göre istatistiksel olarak önemli artış (p<0,001) kaydedilmiştir. Yine yağlı diyet ve Mg verilen grubun trigliserid düzeylerinde standart pelet yem ve Mg verilen gruba göre istatistiksel olarak önemli artış (p<0,001) saptanmıştır.Sonuç olarak yapılan araştırmada yağlı diyetin leptin ve trigliserid düzeylerinde artışa ve Mg düzeylerinde azalmaya neden olduğu saptandı. Yağlı diyete bağlı olarak artan leptin ve trigliserid düzeylerinin normal seviyelere düşürülmesi bakımından Mg uygulanmasının alternatif bir yöntem olarak kullanılabileceği kanaatine varıldı.Anahtar Kelimeler: Leptin, Yağlı Diyet, Magnezyum, Trigliserid, Obezite
İlgilizce Özet The Effect of Magnesium on Leptin and Triglyceride Levels in Mice Fed with a Fatty DietThis study aimed to investigate the effects of magnesium (Mg), playing a role in many biochemical functions of the body, on leptin and triglyceride levels, 2 months-old 39 male Swiss albino mice were used as materials. They were divided into 4 groups by weighing their bodies. Before experimental period, body weights of Group I (control), Group II, Group III and Group IV mice were registered as 33.91 ± 0.79, 31.67 ± 0.26, 37.17 ± 0.46 and 35.27 ± 0.91 g respectively. Group I was fed with standart pellet food and drinking water, Group II was fed with the diet containing 31.5 % oil and drinking water, Group III was fed with the diet containing 31.5 % oil and drinking water containing 7.5 g/L magnesium sulphate (MgSO4) and finally Group IV was fed with standart pellet food and drinking water containing 7.5 g/L MgSO4 for 12 weeks. At the end of feeding period, body weights of Group I, Group II, Group III and Group IV mice were registered as 37.70 ± 0.68, 40.39 ± 0.28, 39.83 ± 0.25 and 36.01 ± 1.16 g respectively. Then blood samples were taken from the heart by passing anesthesia operation and their serum was separated by centrifuging. Fat tissue samples taken from abdominal region were homogenized after the euthanasia operation. Leptin was analysed in the obtained supernatants. Mg and triglyceride were analysed in the blood serum. At the end of the treatment, the difference between the initial and the final weight of Group I, Group II and Group III were found to be statistically significant (p<0,01). In this present study, leptin level of the group fed with a fatty diet was detected significantly high (p<0,001) when compared to that control group. Compared to the group fed with a fatty diet and Mg, it was determined that there was a significant decrease (p<0,001) in the leptin level of group fed with standart pellet food and Mg. Compared to the control group, it was determined that there was a significant decrease (p<0,05) in the Mg level of the group fed with a fatty, and compared to the group fed with standart pellet food and Mg, it was determined that there was a significant decrease (p<0,05) in the Mg level of the group fed a fatty diet and Mg. Compared to the control group, it was determined that there was a significant increase (p<0,001) in the triglyceride level of group fed with a fatty diet. Compared to the group fed with standart pellet food and Mg, it was determined that there was a significant increase (p<0,001) in the triglyceride level of group fed with a fatty diet and Mg.The results indicated that a fatty diet led to increase in the levels of leptin and triglyceride and decrease in the Mg levels. Depending on a fatty diet, it was concluded that Mg implementation could be used as an alternative method in terms of increasing leptin and triglyceride levels to decrease normal levels.Key Words: Leptin, Fatty Diet, Magnesium, Triglyceride, Obesity.