Tetra 5-metil-2-(2-fenilpropan-2-il)siklohekziloksi sübstitüentli metalli ftalosiyaninlerin sentezi ve karakterizasyonu
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Kimya Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2009
Öğrenci Adı ve Soyadı Bedrettin SAVAŞ
Tez Danışmanı YRD.DOÇ.DR. M. SALİH AĞIRTAŞ
Türkçe Özet Bu çalışmada yeni ftalosiyanin bileşiklerinin sentezi ve karakterizasyonu amaçlanmıştır. Önce 4-(5-metil-2-(2-fenilpropan-2-il)siklohekziloksi)ftalonitril başlangıç maddesi olarak sentezlenmiştir. Sonra bu ftalonitril bileşiği metal tuzlarıyla DBU varlığında siklotetramerizasyonu ile Tetrakis[(5-metil-2-(2-fenilpropan-2-il)siklohekziloksi)ftalosiyaninato] Çinko(II), Tetrakis [(5-metil-2-(2-fenilpropan-2-il)siklohekziloksi)ftalosiyaninato] Magnezyum (II) ftalosiyanin elde edildi.Bu yeni bileşiklerin yapıları elemental analiz ve UV, IR, 1H-NMR, 13C-NMR MALDI-MS spektrumları ile karakterize edilmiştir.
İlgilizce Özet In this study, characterizatinon and synthesis of novel phthalocynines compounds has been aimed. First as starting materials 4-(5-mehtyl-2-(2-phenylpropane-2-yl)cyclohexyloxy)phtalonitrile compound was synthesised. Thus cyclotetramerization of this phthalonitrile compound in presence of metals salts and DBU give the desired Tetrakis-(5-methyl-2-(2-phenylpropane-2-yl)cyclohexyloxy)phthalocyninato] zinc (II), tetrakis[(5-methyl-2-(2-phenylpropane-2-yl)cyclohexyloxy magnesium (II).The structure of these new compounds have been characterized by UV, IR, 1H NMR, 13C NMR, MALDI-MS spectra and elementel analysis.