Kars Harakani havalimanı yer hizmetlerinin iş sağlığı ve güvenliği açısından incelenmesi
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Disiplinlerarası İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2023
Öğrenci Adı ve Soyadı Cesur ERDOĞAN
Tez Danışmanı PROF. DR. İSMAİL ÇAKMAK
Türkçe Özet İnsanoğlunun gökyüzüne olan merakı ve uçma arzusu insanlık tarihi kadar eskidir. 1903 yılında Wright Kardeşlerin ilk motorlu uçağı yapmalarının üzerinden henüz bir asır zaman geçmesine rağmen havacılık alanında ciddi ilerlemeler yaşanmıştır. Hava araçları insanların seyahat için harcamış oldukları süreyi kısaltmış ve zaman içerisinde gelişen teknoloji ile birlikte daha konforlu bir hale getirmiştir. Günümüzde çok ciddi bir sektör haline gelen havacılık ülke ekonomileri içinde ciddi bir girdi kalemi oluşturmaktadır. ICAO verilerine göre 2019 yılında taşınan toplam yolcu sayısı 4,5 milyar sayısını geçmiştir. 2019 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin etkisiyle, hava yolu ulaşımı, uygulanan seyahat kısıtlamalarının neticesinde yara almış olsa da 2021 yılında tüm dünyada 2,3 milyar yolcu taşınmıştır. Ülkemizde ise havacılık sektörü hızla büyüyen ve ciddi istihdam olanakları sunmaktadır. Sivil havacılık genel müdürlüğü tarafından yayımlanan 2021 yılı faaliyet raporuna göre 2019 yılında 295.547 kişinin çalıştığı 27.06 milyar dolarlık bir sektör haline gelmiştir. Böylesine hızlı büyüyen bir sektörde hem sistemin sekteye uğrayıp oluşabilecek maddi kayıpların önüne geçilmesi hem de sektör çalışanlarının karşılaşabilecekleri kaza ve meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesi için iş sağlığı ve güvenliği uygulamalarının, sağlıklı bir şekilde hayata geçirilmesi önem arz etmektedir. Bu çalışmada Kars HarakaniHavalimanı yer hizmetleri gözlemlenmiş ve elde edilen bulgular Fine-Kinney risk analizi metodu ile değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen bulgular, sonuçlar kısmında tartışılmıştır.
İlgilizce Özet Mankind's interest in the sky and the desire to fly are as old as human history. Although a century has passed since the Wright Brothers made the first powered airplane in 1903, serious advances have been made in the field of aviation. Aircrafts have shortened the time that people spend for travel and have made it more comfortable with the developing technology over time.Aviation, which has become a very serious sector today, constitutes a serious input in the economies of the countries. According to ICAO data, although air transportation was injured as a result of the travel restrictions applied, the total number of passengers carried in 2019 exceeded 4.5 billion. With the effect of the Covid-19 pandemic, which spread the whole world in 2019, 2.3 billion passengers were transported all over the world in 2021. In our country, the aviation industry is rapidly growing and offers serious employment opportunities. According to the 2021 annual report published by the General Directorate of Civil Aviation, it has become a $27.06 billion industry in 2019, employing 295,547 people.In such a fast-growing sector, it is important to implement occupational health and safety practices in a healthy way to prevent financial losses that may occur due to disruption of the system and to prevent accidents and occupational diseases that may be encountered by sector employees. In this study, Kars Harakani airport ground handling services were observed and the findings were evaluated with the Fine-Kinney risk analysis method.