img
The representation of vulnerable groups in Robinson Crusoe (1719), Moll Flanders (1722), Pamela (1740), Tom Jones (1749) and Great Expectations (1861)
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anabilimdalı Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2023
Öğrenci Adı ve Soyadı Çağrı ERGÜN
Tez Danışmanı DR. ÖĞR. ÜYESİ SELÇUK ŞENTÜRK
Türkçe Özet İngiliz Edebiyatında yeni bir edebi tür olarak romanın, tiyatro ve şiir gibi diğer türlerin göreceli yokluğunda 18. yüzyıla dikkat çekici bir giriş yaptığı düşünülmektedir. Çalışma, seçki eserler aracılığıyla ortaya çıkan kadınlar, işçi erkekler ve çocuklar gibi edebi eserlere konu olan savunmasız grupların toplumsal koşullarını gündeme getirmeyi amaçlamaktadır. Bununla birlikte, çalışma, bu grupların şeçki eserlerde yer alan temsilleri aracılığıyla zaman içinde nasıl güçlendiğini göstermeye çalışmaktadır. Bu çalışma, söz konusu farklı grupların perspektifinden 18. ve 19. yüzyıl toplumunun panoramasına göz atabilmek adına temel olarak beş kanon roman üzerine odaklanmaktadır. Kronolojik sırayla, Robinson Crusoe (1719), Moll Flanders (1722), Pamela (1740), Tom Jones (1749) ve Great Expectations (1861) adlı romanlar tematik bir yaklaşımla ve Mary Wollstonecraft'ın ünlü eseri A Vindication of the Rights of Woman (1792) ile birlikte incelenecektir. Çalışma, her bölümde ilgili romanlar üzerine eğilerek, savunmasız grupların kesişimsel ve bireysel temsillerini içerecek şekilde üç ana bölüm sunmaktadır. Teorik çerçeve, ideolojik olarak ilgili cinsiyet ve sınıfın güç ilişkilerini yansıtmak amacıyla Marksist feminizm ve Marksizm teorilerine dayanacaktır. Savunmasız grupların kaygılarını ve temsillerini eleştirel bir şekilde incelemek için çalışma aynı zamanda Yeni Tarihselcilik teorisinden de faydalanılacaktır. Çalışma, seçki eserler aracılığı ile sınıf ve cinsiyet ayrımının kesişerek toplumdaki farklı savunmasız grupları nasıl baskıladığını açıkça ortaya koyar.
İlgilizce Özet The novel in English Literature, as a new literary genre, is regarded to have made a remarkable introduction to the 18th century in the relative absence of other genres such as drama and poetry. The study aims to problematise the social conditions of vulnerable groups as women, working men and children in the selected fiction. It also attempts to demonstrate how these groups were empowered through literary representations. The study mainly centres on five canonical novels to be able to glimpse at the panorama of the 18th and 19th century society from the perspectives of diverse groups in question. In a chronological order with a thematic approach the novels, Robinson Crusoe (1719), Moll Flanders (1722), Pamela (1740), Tom Jones (1749) and Great Expectations (1861) will be examined along with Mary Wollstonecraft's celebrated text, A Vindication of the Rights of Woman (1792). The study offers three main chapters to include intersectional and individual representations of vulnerable groups with particular attention on the selected novels. The theoretical framework will rely on the theories of Marxist feminism and Marxism to reflect power relations of gender and class ideologically. The study will also benefit from New Historicism to critically explore the concerns and (mis)representations of the vulnerable groups where necessary. The study concludes that the selected fiction decentres power dynamics of class and gender that intersect to oppress diverse groups within specific society.