3-alkil-4-amino-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on'ların 2-formil-6-metoksifenil 4-metilbenzensulfonat ile reaksiyonundan yeni heterosiklik bileşiklerin sentezi ve bazı özelliklerinin incelenmesi
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Kimya Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2019
Öğrenci Adı ve Soyadı Erman ÖZTÜRK
Tez Danışmanı PROF. DR. HAYDAR YÜKSEK
Türkçe Özet Bu tez çalışmasında, ilk önce nitrillerden başlanarak karşın olan 9 farklı 3-alkil(aril)-4-amino-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiği elde edilmiştir. Sonra elde edilen bileşiklerin 2-formil-6-metoksifenil 4-metilbenzensulfonat ile tepkimesinden yeni 9 farklı 2-molekül sentezlenmiştir. Spektroskopik yöntemler kullanarak sentezi gerçekleştirilen yeni 9 bileşiğin yapıları ortaya koyulmuştur.Çalışmanın ikinci aşamasında indirgeme gücü, metal şelat aktivitesi, serbest radikal giderme aktivitesi gibi yöntemlerle sentezi gerçekleştirilen bileşiklerin in vitro antioksidan özelliklerine bakılıp sonuçlar tartışılmıştır.Üçüncü bölümde, sentezi gerçekleştirilen 9 farklı bileşiğin gram poitif ve gram negatif bakterilerine karşı antimikrobiyal aktivite gösterip göstermediği Agar Kuyucuk Difüzyon yönteminden yararlanarak incelenmiştir.Çalışmanın son aşamasında 4 ayrı susuz çözücüde sentezi gerçekleştirilen 9 farklı molekülün TBAH ile potansiyometrik titrasyona tabi tutulmuş ve HNP ve pKa değerleri hesaplanmıştır.
İlgilizce Özet In this thesis, 9 different 3-alkyl (aryl) -4-amino-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-one compounds were obtained starting from nitriles. Then 9 different novel compounds were synthesized from the reaction of the obtained compounds with 2-formyl-6-methoxyphenyl 4-methylbenzenesulfonate. The structures of the new 9 compounds which have been synthesized using spectroscopic methods have been revealed.In the second stage of the study, in vitro antioxidant properties of compounds synthesized by methods such as reducing power, metal chelate activity and free radical removal activity were examined and results were discussed.In the third part, it has been investigated whether 9 different compounds synthesized have antimicrobial activity against gram positive and gram negative bacteria by using Agar Well Diffusion Method.In the last stage of the study, 9 different molecules synthesized in 4 different non-aqueous solvents were subjected to potentiometric titration by TBAH and HNP and pKa values were calculated.