Kars yöresine ait bazı hizmet sektörlerinde fiziksel koşulların iş kazalarına etkisinin araştırılması
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Disiplinlerarası İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2021
Öğrenci Adı ve Soyadı Esra DENİZ
Tez Danışmanı PROF. DR. MUSTAFA YÜKSEK
Türkçe Özet Sürekli gelişmekte olan teknolojinin çalışma sahalarına etkileri sağlık sorunlarını ve iş kazalarınıda beraberinde getirmiştir. İş koşullarının çeşitlilik göstermesi ve çalışma sahalarındaki rekabet sonucu yaşanan kazalar ve büyük kayıplar insan sağlığının her şeyden üstün tutulması gerektiğini ortaya koymuştur. Bunun bir neticesi olarakta bilim insanlarını çalışma ortamlarını nasıl daha güvenilir hale getirebiliriz sorusuna cevap aramaya yöneltmiştir. Yapılan araştırmalar çalışma ortamlarında hastalığa ve kazaya sebep olan belli başlı risk etmenlerinin olduğu görüşüne varmışlardır.Bunların en başında ve hemen hemen tüm çalışma kollarında rastlanması mümkün olan etmenlerden biride fiziksel risk etmenleridir.Çalışma ortamlarında iş kazalarına büyük oranda etki eden fiziksel koşullara sadece önlem alarak sınırlandırmanın yeterli olamayacağından yola çıkarak bu çalışmada hizmet sektörlerinde çalışanların farkındalığının belirlenip bilgi düzeylerinin saptanarak, çalışanın fiziksel koşullara algısının iş kazalarına olan etkisi araştırılmıştır.
İlgilizce Özet The effects of constantly developing technology on the working fields have brought health problems and occupational accidents. The diversity of work conditions and the accidents and great losses as a result of competition in the work fields have revealed that human health should be prioritized above all else. As a result of this, it has led scientists to seek answers to the question of how we can make working environments more reliable. Studies have concluded that there are certain risk factors that cause illness and accident in work environments.Based on the fact that it would not be sufficient to limit the physical conditions that greatly affect occupational accidents in the working environment, by taking precautions only, in this study, the effect of the employee's perception of physical conditions on occupational accidents was investigated by determining the awareness of the employees in the service sectors and determining their level of knowledge.