Toplumsal cinsiyet bağlamında kente bakış: Kafkas Üniversitesi öğrencileri örneği
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anabilimdalı Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2016
Öğrenci Adı ve Soyadı Fatma ELİŞ
Tez Danışmanı YRD. DOÇ. DR. SELÇUK AYDIN
Türkçe Özet Kent, kırsaldan farklı niteliklere sahip olan, tarımdan ziyade sanayinin geliştiği yerlerdir. Toplumsal cinsiyet ise, biyolojik farklılıkların dışında, toplum tarafından kadın ve erkeğin nasıl görüldüğü, nasıl algılandığı ve bir takım rollerin yüklendiği bir kavramdır. Toplumsal cinsiyet kavramının, günümüzde önemi artmış ve sosyal sistemlerde önemli bir yere sahip olmuştur. Toplumsal cinsiyet olarak kente baktığımızda, kentlerde, kadın ve erkek bir arada yaşamaktadır. Kentte kadın ve erkek bir arada yaşasa da, kentsel yaşam kadın ve erkeğe farklı imkânlar sunmaktadır. Kentte yaşayan kadınlar, erkeklere göre kentlerde daha fazla sorunla karşılaşmaktadır. Özellikle güvenlik alanında, ekonomik alanda bir takım sorunlar ile karşı karşıya kalmaktadır. Yapılan çalışmanın amacı, toplumsal cinsiyet bağlamında kadın ve erkeğin kente bakışlarını irdelemektir. Yapılan çalışmada, teorik çalışmanın yanı sıra saha araştırmasına da yer verilmiştir.
İlgilizce Özet The different qualities of urban, rural, agriculture rather than industry flourishes. The gender, outside of biological differences, men and women in society by how it is seen, perceived and how it is a concept that is installed in a number of roles. The importance of increased in today's world the concept of gender and social systems have been an important place. When we look at the city as gender, urban, men and women living together. Even though a combination of men and women in the city, urban life offers different opportunities for women and men. Women living in urban areas, cities are faced with more questions than men. Especially in the security field, in the economic field are faced with a number of problems.Made the purpose of this study is to analyze the gender perspective in the context of the city's men and women. In this study, the place was given to theoretical studies as well as field research.