Yaratıcılık ve girişimcilik ilişkisi: Kafkas Üniversitesinde bir araştırma
Tez Onay Yılı 2018
Öğrenci Adı ve Soyadı Funda TOKUCU
Tez Danışmanı DOÇ. DR. ALPASLAN YÜCE
Türkçe Özet Bu tez, Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin çeşitli bölümlerinde okuyan öğrencilerin yaratıcılıkları ile girişimcilik eğilimleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymak amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmada beşli Likert tarzında anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın uygulama kısmında ise SPSS 18.0 paket programı kullanılarak Faktör Analizi, t-Testi, Anova Testi ile Regresyon ve Korelasyon analizleri yapılmıştır.Yapılan analizlerden ortaya çıkan Araştırma sonuçlarına göre yaratıcılık ile girişimcilik eğilimi arasında anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Ayrıca ankete katılan öğrencilerin demografik değişkenler özellikleri dikkate alınarak yapılan analizlerden de yaratıcılık ve girişimcilik eğilimi bakımından istatistiksel olarak anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Ortaya çıkan önemli bulgulardan bir tanesi işletme bölümü öğrencilerindeki girişimcilik eğilimi alt boyutlarından olan kontrol odağının diğer bölüm öğrencilerine nazaran daha yüksek çıkmasıdır. Ortaya çıkan bulgulara göre yorumlar geliştirilmiştir.
İlgilizce Özet This thesis has been prepared to reveal the relationship between creativity and entrepreneurial tendencies of the students in various parts of the Faculty of Economics and Administrative Sciences of Kafkas University. Questionnaire method was used in the study. SPSS 18 package program was applied and Factor Analysis, t - Test, Anova Test, Regression and Correlation analyzes were performed. Research results show that there is a significant relationship between creativity and entrepreneurship tendency. In terms of demographic variables, it is also found that there are differences in creativity and entrepreneurship tendency. One of the important findings that emerged is that the control networks of the entrepreneurship tendency, a sub-dimensions of entrepreneurship tendency, is higher in business department students than the other students of the control group. According to the findings, interpretations have been developed.