Türkiye'deki gizli dillerin ses, şekil ve kavram alanı bakımından incelenmesi
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anabilimdalı Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2009
Öğrenci Adı ve Soyadı Gökmen MOR
Tez Danışmanı YRD. DOÇ. DR. NESRİN GÜLLÜDAĞ
Türkçe Özet Türk milleti büyük, şanlı ve köklü bir millettir. Dil, insanın düşüncesinin, duygusunun, fikrinin ifade edilmesidir. Bilimin, edebiyatın, felsefenin ve sanat eserinin, temel taşı olan dil, aynı zaman da bir kültür taşıyıcısı rolündedir. Milli kültürümüz cevher değerinde zenginliklerle doludur. Bu zenginlikler içerisinde Türkiye'mizin bazı bölgelerinde küçük topluluklar kendi aralarında gizli bir dil ile konuşurlar. Gizli dili konuşan insanların amacı, üçüncü kişilerden bir şeyleri saklamaktır. İşaretler, harfler, şekiller, amblemler ve sözler Türk kültüründe bir ileti, bir parola, bir şifre içeren şekillere dönüşür.Bu çalışmamda ülkemizin değişik bölgelerinde konuşulan gizli diller incelenmiştir. Çalışmamın ilk bölümünde Türkiye'deki bazı grupların kendi aralarında meydana getirmiş oldukları gizli dillerin tasnifi (Argo, Jargon, Islık dili, Kuş dili, Kalaycı dili, Geygel dili, Eskişehir Düzce Abdallarının dili, Alaçam Bolu Elekçilerinin dili, Kuzeydoğu Anadolu Göçebelerinin dili, Çepni dili, Tahtacıların dili, Teber dili, Hazeyn dili, Erkilet dili) yapılmış, ikinci bölümünde gizli dillerin ses özellikleri, üçüncü bölümde şekil özellikleri ve dördüncü bölümde anlam bilgisi üzerinde durulmuştur. Yaptığım çalışmanın neticesinde gizli dile ait yaklaşık 1650 tane sözcük tespit edilmiştir.Bu suretle Türkiye'deki gizli dillerin söz varlığı incelenmiş, Türk dilbilgisi kurallarına aykırı düşen durumları ortaya konulmuştur. Bu çalışmam zengin kültürümüzde yer alan gizli dillerin dünyası ile ilgilidir.
İlgilizce Özet The great Turkish nation, a nation based on the glorious past and the roots are. The language of human thoughts, feelings, the idea is expressed. Science, literature, philosophy and art works emerged as the foundation stone of language, a culture is a important role. Our culture is full of the richness of ores for the National. This richness in some areas and small communities in Turkey a secret language between them and talk. The purpose of the people who speak the secret language, a third of the people to keep something. Signs, letters, shapes, logos and words a message that the Turkish culture, a password is converted to a form that contains the password. Working within the first section of some groups in Turkey that occurred between them brought to the confidential classification of languages (slang, bird language, tinner language, halberd language, Erkilet etc..) Is the second part of the secret language of sound as the third part features and the latest information on the meaning focused. Turkey thus hidden in the presence of mention of the language were examined, the situation of conflicting rules of Turkish grammar has been put in place. This work is related to the secret language, which rich culture in our world.