Kimyon (Cuminum cyminum) ve karabaş kekiği (Thymbra spicata) bitki uçucu yağlarının sce (kardeş kromatid değişimi) üzerine etkilerini insan lenfosit kromozomlarında incelenmesi
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Biyoloji Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2014
Öğrenci Adı ve Soyadı Hanife ARDAHANLI
Tez Danışmanı DOÇ. DR. SÜLEYMAN GÜL
Türkçe Özet Bu çalışmanın amacı T.spicata ve C.cyminum bitki uçucu yağlarının insan periferal lenfosit kültüründe in vitro olarak araştırılmasıdır. İnsan kan lenfosit hücreleri, T.spicata ve C. cyminum bitki uçucu yağlarının 0.05μl/ml, 0.10μl/ml, 0.15μl/ml ve 0.20μl/ml 'lik dozları ile 24 saat etkileşime bırakılmıştır. Bitki ekstraktları uygulanmış deneme grupları negatif kontrol ve pozitif kontrol olarak kullanılmış olan Mitomisin-C (MMC) ile kıyaslandığında, uygulanan ekstrakt dozlarının kardeş kromatid değişim oranında artışa yol açtığı belirlenmiştir. Karabaş Kekik (r = -0.94) ve Kimyon (r = -0.95) uçucu yağları, çözücü ve kontrolle karşılaştırıldığında tüm konsantrasyonlarda replikasyon indeksini düşürmüştür ve replikasyon indeksiyle doz arasında negatif bir korelasyon vardır.
İlgilizce Özet The aim of this study was to research the essential oils of T.spicata and C. cyminum on Sister Chromatid Exchange rate in human periferal lymphocyte culture in vitro. Human peripheral blood lymphocyte cells were treated with 0.05μl/ml, 0.10μl/ml, 0.15μl/ml and 0.20μl/ml concentrations of essential oils of T.spicata and C. cyminum for 24 hours. A significant increase was observed for induction of Sister Chromatid Exchange rate in all treatments that are compared with the negative control and Mitomycin-C (MMC) which was used as positive control. Essential oils of T. spicata (r=-0.94) and C. cyminum (r=-0.95) decreased the replication index (RI) in all the concentrations when compared with control and solvent control and there was a negative correlation between dose and replication index.