İdrar yolu infeksiyonlarından bakteri izolasyonu ve izole edilen bakterilerin çeşitli antibiyotiklere duyarlılıkları
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2006
Öğrenci Adı ve Soyadı Hicran ALKAN
Tez Danışmanı DOÇ. DR. SALİH OTLU
Türkçe Özet Bu araştırmada Kars Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesine idrar yakınmalarıylagelen veya yatan 180 hastadan uygun koşullarda alınan idrar örnekleri incelenmiştir. Alınanbu idrar örneklerinin 88'inde (% 44,4) bakteri üremesi saptandı. İzole edilen bakteriler;Klebsiella pneumoniae 19 (% 21,59), Staphylococcus aureus 19 (% 21,59), Escherichia coli17 (% 19,31), Streptococcus spp. 17 (% 19,31), Koagülaz negatif Staphylococcus 9 (%10,22), Pseudomonas aeruginosa 7 (% 7,95) olarak sıralanmaktadır.İlave olarak izole edilen bakterilerin çeşitli antibiyotiklere duyarlılıkları disk difüzyonmetodu kullanılarak belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: İdrar yolları infeksiyonu, bakteri izolasyonu, antibiyotikduyarlılığı.
İlgilizce Özet In the present study, 180 urine samples obtained from patients with urinary tractinfections Gynaecology and Children State Hospital in Kars. Eighty-eight (44,4 %) of the 180samples examined were found positive for bacterial growth. Of these isolated bacteria, 19, 19,17, 17, 9 and 7 were identified as Klebsiella pneumoniaea (21,59 %), Staphylococcus aureus(21,59 %), Escherichia coli (19,31 %), Streptococcus spp. (19,31 %), Coagulase negativeStaphylococcus (10,22 %) and Pseudomonas aeruginosa (7,95 %), respectively. In addition,antibiotic susceptibility of the isolated strains were determined using a disk diffusion method.Keywords: Urinary system infection, isolation, antibiotic susceptibility.