Ebeveynlerin spontan vajinal ve sezaryen doğum sonrası güvenlik hislerinin belirlenmesi
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2023
Öğrenci Adı ve Soyadı Kadriye TUZCU
Tez Danışmanı DOÇ. DR. RUKİYE TÜRK DELİBALTA
Türkçe Özet Bu çalışmada, ebeveynlerin spontan vajinal ve sezaryen doğum sonrası güvenlik hislerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı türde yapılan araştırma, 196 spontan vajinal, 196 sezaryen doğum yapan anne ve eşleri ile yapılmıştır. Verilerin toplanmasında bireysel bilgi formları, annelerin doğum sonu güvenlik hissi ve babaların doğum sonu güvenlik hissi ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, pearson korelasyon katsayısı, bağımsız örneklem t testi, çoklu doğrusal regresyon modeli kullanılmıştır. Çalışmada spontan vajinal ve sezaryen doğum yapan annelerin doğum sonu güvenlik hissi ölçeği puan ortalaması sırasıyla; 56,05±8,86, 55,21±9,89 olduğu belirlenmiştir. Eşi spontan vajinal ve sezaryen doğum yapan babaların doğum sonu güvenlik hissi ölçeği puan ortalaması sırasıyla 29,78±10,59, 28,98±10,32 olduğu bulunmuştur. Anneler ve babalar için ayrı olarak geliştirilen doğum sonu güvenlik hissi ölçeklerinin Cronbach alfa katsayısı sırasıyla, 0,88, 0,91 olarak belirlenmiştir. Ayrıca, spontan vajinal doğum yapan annelerin doğum şekli konusunda yeterli bilgi alması ve doğum sonu dönemde kendini güvende hissetmesi; sezaryen doğum yapan annelerin ise gebelik döneminde kendini güvende hissetmesi gibi değişkenler ile doğum sonu güvenlik hisleri ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Eşleri spontan vajinal doğum yapan babaların, eğitim ve çalışma durumu, gebelik dönemi ile ilgili bilgi alma durumları gibi değişkenler ile doğum sonu güvenlik hisleri ölçeği arasındaki farkın anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,05). Ayrıca çalışmamızda, ebeveynlerin güvenlik hislerinin birbirini etkilediği belirlenmiştir. Sonuç olarak spontan vajinal doğum yapan ebeveynlerin doğum sonu güvenlik hislerinin sezaryen doğum yapan ebeveynlerden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Spontan vajinal doğum yapmak daha güvende hissettirdiği için anneler spontan vajinal doğum için cesaretlendirmelidir.
İlgilizce Özet This study investigates parents' sense of security after spontaneous vaginal and cesarean deliveries. The descriptive study included 196 mothers who had spontaneous vaginal deliveries and 196 mothers who had cesarean deliveries, along with their spouses. Data were collected using personal information form, and separate scales to measure maternal and paternal postpartum sense of security. Data were analyzed using numbers, percentages, means, standard deviation, Pearson correlation coefficient, independent samples t-test, and multiple linear regression model. The mean scores for mothers who had spontaneous vaginal and cesarean deliveries were 56.05±8.86 and 55.21±9.89, respectively. Fathers' mean scores for spontaneous vaginal and cesarean deliveries were 29.78±10.59 and 28.98±10.32, respectively. The Cronbach's alpha coefficients of the maternal and paternal postpartum sense of security scales were 0.88 and 0.91 respectively. Statistically significant differences were observed between variables such as adequate knowledge about the deliveries and postpartum sense of security for mothers with spontaneous vaginal deliveries, and sense of security during pregnancy for mothers who had c-sections, as measured by the postpartum sense of security scale (p<0.05). Additionally, significant associations were found between the postpartum sense of security scale and variables of education, employment status, and receiving information about the pregnancy period, among fathers whose partners had spontaneous vaginal deliveries (p<0.05). Furthermore, parents' sense of security was found to affect each other. Parents who had spontaneous vaginal deliveries had a higher sense of postpartum security compared to others. Therefore, mothers should be encouraged to choose spontaneous vaginal delivery due to a better sense of postpartum security.