Alzheimer (AH) hastalarının plazmasında nitrik oksit (NO) düzeylerinin araştırılması
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Biyoloji Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2010
Öğrenci Adı ve Soyadı Kezban YILDIZ DALGINLI
Tez Danışmanı YRD. DOÇ. DR. AYSEL GÜVEN
Türkçe Özet Yaşla ilişkili nörodejeneratif bir hastalık olan Alzheimer hastalığı son yıllarda artış gösteren önemli bir sağlık sorunu olarak görülmektedir. Hastalık üzerinde genetik, fizyolojik, çevresel, sosyal, biyokimyasal ve diğer faktörlerin rol oynadığı düşünülmektedir.Bu çalışmada Alzheimer hastalarının plazmasında NO düzeylerinin araştırılması hedeflenmiştir.Çalışmada Kars yöresinde yaşayan yaşları 65 ve 79 arasında değişen 15 sağlıklı ve 15 Alzheimer hastası seçildi. Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöröloji servisinde Alzheimer teşhisi konulmuş olan hastalardan kan örnekleri alınmadan önce Standardize Mini Mental Test (SMMT ) ve Klinik Demans Evreleme Ölçeği uygulandı.Daha sonra plazma NO düzeylerine bakıldı. Sağlıklı ve Alzheimer'lı gruplarda kan plazma NO ( p< 0.01 ) düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu.Anahtar sözcükler: Alzheimer hastalığı, Nitrik oksit (NO).
İlgilizce Özet An age-related neurodegenerative disease, Alzheimer, is seen to be an increasing major health problem in recent years. On disease, genetic, physiological, environmental, social, biochemical, and other factors are thought to play a role.In this study, it is aimed to investigate NO levels in the plasma of Alzheimer patients.15 healthy people and 15 Alzheimer patients, whose ages ranged from 65 and 79 and who are living in the region of Kars, are chosen in this study. Standardize Mini Mental Test (SMMMT) and Clinical Dementia Staging Scale are applied to patients who are diagnosed as Alzheimer disease by Kafkas University Faculty of Medicine Neurology Service, before blood samples are obtained. Later, NO levels in their plasmas are researched. The NO(p<0.01) level difference in the plasmas between healthy and Alzheimer patients? groups are found statistically significant.Key words: Alzheimer disease, Nitric oxide (NO)