Spor merkezine giden yetişkin bireylerin yeni tip korona virüse (COVİD-19) yakalanma kaygısının incelenmesi
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2021
Öğrenci Adı ve Soyadı Kıvanç BURU
Tez Danışmanı DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET ŞİRİN GÜLER
Türkçe Özet Araştırmada, spor merkezlerine giden yetişkin bireylerin yeni tip korona virüse (Covid-19) yakalanma kaygısının incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya bir spor merkezine kayıtlı olan ve aktif olarak spor yapan 177 erkek ve 155 kadın birey olmak üzere toplam 332 kişi katılmıştır. Araştırmada ‟Kişisel Bilgi Formu‟ ve Demir ve ark. (2020) tarafından geliştirilen ‟Sporcuların Yeni Tip Korona virüse (Covid-19) Yakalanma Kaygısı Ölçeği (SYTKYKÖ)‟ veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin cinsiyeti ile hem bireysel ve sosyalleşme kaygı alt boyutlarında hem de genel toplam puanlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir. Yine araştırmaya katılan bireylerin yaşları ile hem bireysel ve sosyalleşme kaygısı alt boyutunda hem de genel toplam puanlarında anlamlı farklılık tespit edilememiştir. Haftalık spor yapma sıkılığı türüne bakıldığında ise yine hem bireysel kaygı ve sosyalleşme kaygısı alt boyutunda hem de genel toplam puanlarında anlamlı farklıklar görülmüş olup haftalık 1 gün spor yapan bireylerin haftalık 4-5 gün spor yapan bireylere kıyasla kaygı düzeylerinin daha yüksek olduğu ve haftalık 2-3 gün spor yapan bireylerin ise haftalık 4-5 gün spor yapan bireylere göre daha kaygılı olduğu tespit edilmiştir. Spor yapma süresine göre ve gelir düzeyine göre kaygı alt boyutlarımızda ve genel toplam puanlarımızda anlamlı farklılık belirlenememiştir. Mezuniyet türüne göre bireysel kaygı alt boyutunda ise anlamlı farklılık varken sosyalleşme ve genel toplam puanlarına anlamlılık farklılık tespit edilememiştir. Araştırmamızda kronik hastalık durumuna göre hem bireysel ve sosyalleşme kaygısı alt boyutlarında hem de genel toplam puanlarında anlamlı farklılık tespit edilmiştir.
İlgilizce Özet Examining in this research the Anxiety of Adult Individuals Going to Sports Centers to Contract a New Type of Corona Virus (Covid-19),the study aimed to examine the anxiety of adult individuals going to sports centers to contract a new type of corona virus (Covid-19). A total of 332 people, including 177 men and 155 female individuals who were registered in a sports center and actively played sports, participated in the study. In the research, the `Personal Information Form` and `Scale of Athletes' Concern for Contracting The New Type of Coronavirus (Covid-19) (SYTKYKÖ)` developed by Demir et al. (2020) were used as a data collection tool. Significant differences were found in the gender of the individuals who participated in the study and the lower dimensions of individual and socialization anxiety as well as their overall total scores.Again, no significant difference was detected between the ages of the individuals who participated in the study both the lower size of individual and socialization anxiety and their overall total scores.When we looked at the type of weekly sports tightness, significant differences were seen in both the lower dimension of individual anxiety and socialization anxiety and their overall total scores, it was determined that individuals who exercised 1 day per week had higher anxiety levels compared to individuals who exercised 4-5 days per week, and individuals who exercised 2-3 days per week were more concerned than individuals who exercised 4-5 days per week.According to the duration of sports and income level no significant difference was determined in our anxiety sub-dimensions and overall total scores. While there was a significant difference in the subdivision of individual anxiety according to graduation type, no significant difference was found in socialization and overall total scores. In our research, according to chronic disease status significant differences were found in both the lower dimensions of individual and socialization anxiety and their overall total scores.