Tez Türü | Yüksek Lisans |
Ülke | Türkiye |
Kurum/Üniversite | Kafkas Üniversitesi |
Enstitü | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Anabilimdalı | Kimya Ana Bilim Dalı |
Tez Onay Yılı | 2019 |
Öğrenci Adı ve Soyadı | Melek ÖZTÜRKLER |
Tez Danışmanı | PROF. DR. ONUR ATAKİŞİ |
Türkçe Özet | Demir için yüksek afiniteye sahip glikoprotein yapılı transferrin ailesinin bir üyesi olan laktoferrin, doğal bağışıklıkta rol oynadığı gibi antibakteriyal, antifungal, antiviral, antiparaziter, antioksidan, antikanser, antiinflamatuar, kemik sağlığı ve immünomodülasyonda rol oynamaktadır. Yapılan bu çalışmada laktoferrinin antioksidan sistem ve bazı biyokimyasal parametreler üzerine akut etkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışma da materyal olarak 6 aylık, 20 adet Sprague Dawley ırkı erkek rat kontrol grubu (serum fizyolojik verilen grup) ve laktoferrin grubu (tek doz intraperitoneal (i.p.) 20 mg/kg laktoferrin verilen grup) olmak üzere ikiye ayrıldı. Hayvanlar deneme süresince normal yem ve içme suyu ile ad libitum olarak beslendi. Denemeden 6 saat sonra ratlardan kan örnekleri alındı. Kan örnekleri +4°C'de 3000 rpm'de 15 dakika santrifüj edildi ve numuneler analiz edilinceye kadar -45 ºC'de saklandı. Numunelerde paraoksonaz aktivitesi, total antioksidan ve oksidan kapasite, total protein, albumin ve globulin düzeyleri spektrofotometre de kolorimetrik olarak ölçüldü.Kontrol grubuna kıyasla laktoferrin grubunda TAK düzeyleri istatistiksel olarak yüksek (p<0.05), TOK düzeyleri istatistiksel olarak düşük (p<0.01), PON aktivitesinin ise, istatistiksel olarak yüksek (p<0.05) olduğu saptandı. Total protein, albumin ve globulin düzeylerinde gruplar arasında herhangi bir fark olmadığı saptandı. Sonuç olarak, ratlara akut laktoferrin uygulamasının ROT düzeyini azalttığı ve buna bağlı olarak PON aktivitesini artırarak antioksidan dengeyi düzenlemede önemli bir rol oynadığı kanısına varıldı. |
İlgilizce Özet | Lactoferrin, is a member of the high affinity glycoprotein family of transferrin for iron and plays a role in natural immunity as well as antibacterial, antifungal, antiviral, antiparasitic, antioxidant, anticancer, antiinflammatory, bone health and immunomodulation. In this study, we aimed to investigate of the acute effect of lactoferrin on antioxidant system and some biochemical parameters. In this study; six-month-old, twenty Sprague Dawley male rats were used to as material. The animals were divided into two groups as control group (saline group) and lactoferrin group (single dose intraperitoneal (i.p.) 20 mg / kg lactoferrin group). Animals were fed ad libitum with normal feed and drinking water during the experiment. Blood samples were taken 6 hours after the experiment. Blood samples were centrifuged at 3000 rpm for 15 minutes at + 4 ° C and stored at -45 ºC until analysis. Paraoxonase activity, total antioxidant and oxidant capacity, total protein, albumin and globulin levels were measured on the spectrophotometer. When the lactoferrin group was compared with the control group, TAC levels were found to be statistically high (p <0.05), TOC levels were statistically low (p <0.01) and PON activity was found to be statistically higher (p <0.05). There was no difference in total protein and globulin levels in lactoferrin group compared to control group.As a result, it was concluded that acute lactoferrin administration decreased ROT level and consequently increased PON activity and played an important role in regulating antioxidant balance. |