Tez Türü | Yüksek Lisans |
Ülke | Türkiye |
Kurum/Üniversite | Kafkas Üniversitesi |
Enstitü | Sağlık Bilimleri Enstitüsü |
Anabilimdalı | Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı |
Tez Onay Yılı | 2022 |
Öğrenci Adı ve Soyadı | Merve Asuman ÇAĞRI |
Tez Danışmanı | PROF. DR. MİTAT ŞAHİN |
Türkçe Özet | Streptococcus gallolyticus hem hayvanlarda hem de insanlarda enfeksiyon oluşturan ve kanatlı hayvanların sindirim sisteminde kommensal olarak bulunan bir bakteridir. Bu çalışmanın amacı, insan ve hayvanlarda enfeksiyona neden olan Streptococcus gallolyticus bakterisinin, Kars yöresinde yetiştirilen kazların sindirim sisteminde kültürel ve moleküler yöntemle varlığının araştırılmasıdır. Çalışma materyalini Kars il merkezi ve çevre köylerde aile tipi kaz yetiştiriciliğinin yapıldığı farklı zamanlarda 16 yerleşim yerinden alınan, klinik olarak sağlıklı ve ishalli olan 150 adet anaça kaza ait dışkı örneği oluşturdu. İzolasyon için Tannik Asit ve Sodyum Azitle hazırlanmış Tyripton Soya Agarlı selektif besiyerine ekim yapıldı. Uygun şartlarda 48 saat inkübasyon süresi sonunda Streptococcus gallolyticus yönünden şüpheli olan kolonilere Gram boyama, biyokimyasal testler ve PCR ile identifikasyon yapıldı. Bu yöntemlerle 150 adet dışkı örneğinden, 12 (%18) tanesinde Streptococcus gallolyticus izole ve identifiye edildi. Kültürel yöntemle elde edilen izolatlar, spesifik primerler ve PCR yöntemiyle de identifiye edildi.İdentifikasyon sonunda ishalli kazların izolasyon oranı daha fazla olmuştur. S gallolyticus ishallerde primer etken olmasa da floranın bozulması durumunda veya floranın bozulmasına katkı verebileceği sonucunu akla getirmektedir. Çalışma sonunda yetişkin kazların S. gallolyticus taşıyıcılığı yapabileceği ve bu durumun yeni doğan kaz yavruları için de risk teşkil edebileceği gibi çeşitli yollarla çevrenin kontaminasyonuna yol açması bakımından halk sağlığı yönünden de önemli olabileceği sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Streptococcus gallolyticus, Kaz, Kanatlı Hayvanlar, Kültür |
İlgilizce Özet | Streptococcus gallolyticus is a commensal bacterium that infects both animals and humans and is found in the digestive tract of poultry. The aim of this study is to investigate the presence of Streptococcus gallolyticus bacteria, which causes infections in humans and animals, in the digestive system of geese raised in Kars region by cultural and molecular methods.The study material consisted of 150 clinically healthy and diarrhoeic fecal samples from 16 settlements where family type goose breeding was carried out in Kars city center and the surrounding villages. For isolation, inoculation was done on selective medium with Tyripton Soy Agar prepared with Tannic Acid and Sodium Azide. Colonies suspicious for Streptococcus gallolyticus were identified by Gram staining, biochemical tests and PCR at the end of 48 hours of incubation period under appropriate conditions. Streptococcus gallolyticus was isolated and identified in 12 (18%) of 150 stool samples by these methods. The isolates obtained by culture method were also identified by specific primers and PCR method.At the end of identification, the isolation rate of geese with diarrhea was higher. Although S gallolyticus is not the primary factor in diarrhea, it brings to mind the conclusion that it may contribute to the deterioration of the flora or the deterioration of the flora.At the end of the study, it was concluded that adult geese can be carriers of S. gallolyticus and this situation may pose a risk for newborn goslings as well as it may be important for public health in terms of causing contamination of the environment in various ways.Keywords: Streptococcus gallolyticus, Goose, Poultry, Culture |