Türkiye'de orta gelir tuzağından kurtulmak için iktisat politikası önerileri
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anabilimdalı İktisat Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2019
Öğrenci Adı ve Soyadı Murat İNCE
Tez Danışmanı DOÇ. DR. ERKAN TOKUCU
Türkçe Özet Ülkelerin göstermiş oldukları pozitif yönlü büyüme hızının azalarak artması yada azalması sonucu ülkelerin uzun yıllar orta gelir düzeyinde kalmaları ve bir üst kademe olan yüksek gelirli ekonomi statüsüne ulaşamama ekonomi literatürüne yeni giren `Orta Gelir Tuzağı (OGT)` kavramı ile tanımlanmaktadır. Ekonomilerin büyüme hızlarında görülen yavaşlamalar büyüme modellerinin ekonomik büyümeyi açıklama gücünü zamanla azaltırken teknolojik gelişmeleri ve beşeri sermayeyi ön plana çıkaran yeni büyüme anlayışlarının ortaya çıkmasını sağlamaktadırlarBu çalışmanın amacı ekonomilerin büyümenin azalarak artması yada azalması durumunu literatürdeki karşılığı ile orta gelir tuzağı sorununun çözümü için gerekli önlemlerin alınması için gerekli politika önerilerinde bulunmaktır.
İlgilizce Özet The fact that the countries have remained in the middle income level for a long time as a result of the slowdown in the positive growth rate of the countries and the failure to reach the high-income economic status, which is a higher level, is defined with the concept of lam Middle Income Trap (OGT) kel which is newly entered in the economy literature. The slowdown in the growth rates of the economies reduce the power of growth models to explain economic growth and reduce technological developments and new growth approaches that bring human capital to the forefront.The aim of this study is to make the necessary recommendations for the necessary measures to solve the problem of middle income trap in the literature with the decrease or decrease in the growth of economies.