Tez Türü | Yüksek Lisans |
Ülke | Türkiye |
Kurum/Üniversite | Kafkas Üniversitesi |
Enstitü | Fen Bilimleri Enstitüsü |
Anabilimdalı | Biyomühendislik Ana Bilim Dalı |
Tez Onay Yılı | 2017 |
Öğrenci Adı ve Soyadı | Mustafa AKÇAY |
Tez Danışmanı | YRD. DOÇ. DR. EVREN KOÇ |
Türkçe Özet | Bu çalışmada, Kars Çayından yakalanan Capoeta capoeta (Guldenstaedt 1773) üzerine Lambda Cyhalothrin (LCT)'in etkilerinin biyokimyasal ve moleküler yöntemlerle araştırılması amaçlandı. Kars Çayından yakalanan balıklar her grupta 10 adet balık olacak şekilde 3 gruba ayrıldı. Gruplar; kontrol grubu (herhangi bir uygulama yapılmadı), I. gruptaki balıklar 0.012 µg/L LCT içeren tankta, II. gruptaki balıklar ise 0.025 µg/L LCT içeren tankta 6 saat süreyle bekletildi. Bu süre sonunda balıklardan biyokimyasal ve moleküler analizler için kan ve karaciğer doku örnekleri alındı. Yapılan analizler neticesinde spektrofotometrik ölçümler sonucunda Glutatyon (GSH) düzeylerinde kontrol ve uygulama gruplarında istatistiksel farklılık saptanmadı (P>0.05). 8-Hidroksi-2'-Deoksiguanozin (8-OHdG) düzeylerinin ise LCT uygulanan gruplarda kontrol grubuna göre azaldığı tespit edildi (P<0.01). Karaciğer Glutatyon S-transferaz (GST), Glutatyon peroksidaz (GPx), Glutatyon Redüktaz (GR), Katalaz (CAT) ve Süperoksit Dismutaz (SOD) enzimlerinin ekspresyon seviyeleri RT-PCR yöntemi ile araştırıldığında ise kontrol grubuna göre artış meydana geldiği belirlendi. Sonuç olarak; LCT'in Capoeta capoeta balık türleri üzerinde toksik etki gösterdiği, buna bağlı olarak balıklarda antioksidan enzim düzeyleri artarak oksidatif hasarı ve DNA/RNA hasarını azalttığı tespit edildi. |
İlgilizce Özet | In this study, it was aimed the effects of Lambda Cyhalothrin (LCT) on Capoeta capoeta (Guldenstaedt 1773) caught from Kars river investigating by biochemical and molecular methods. The fishes, caught from Kars river, were divided into 3 groups as 10 fishes in each group. The groups; control group (no application was applied), the fishes in I. group 0.012 µg/L LCT, II.groups of fishes 0.025 µg/L LCT including tanks were leaved during 6 hours time. At the end of this period, blood and liver tissue samples were taken from the fishes for biochemical and molecular analyzes. As a result of the analyzes applied, spectrophotometric measurements revealed no statistically difference the levels of Glutathione (GSH) in control and application groups (P> 0.05). 8-Hydroxy-2'-Deoxyguanosine (8-OHdG) levels were decreased in the LCT-treated groups compared to the control group (P <0.01). It was determined that the expression levels of liver Glutathione S-transferase (GST), Glutathione peroxidase (GPx), Glutathione Reductase (GR), Catalase (CAT) and Superoxide Dismutase (SOD) enzymes were increased compared to control group investigating by RT-PCR method. As a conclusion, it was detected that LCT illustrated a toxic effects on Capoeta capoeta fish species depending on this LCT decreased oxidatif damage and DNA/RNA damage by increasing the levels of antioxidants on the fishes. |