Kars/Digor ilçesinde yaşayan 15-49 yaş evli kadınların aile planlaması hakkında eğitim öncesi ve sonrası tutumlarının değerlendirilmesi
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Ebelik Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2017
Öğrenci Adı ve Soyadı Nazlı AKAR
Tez Danışmanı DOÇ. DR. SEVDA ELİŞ YILDIZ
Türkçe Özet Bu çalışma, Kars'ın Digor ilçesinde yaşayan 15-49 yaş kadınların aile planlaması hakkında eğitim öncesi ve sonrası tutumlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi; Kars'ın Digor ilçe merkezinde bulunan Digor Toplum Sağlığı Merkezine başvuran 15-49 yaş evli 60 kadın oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, araştırmacı tarafından literatür taraması doğrultusunda geliştirilen sosyo-demografik özellikleri ve obstetrik özelliklerini içeren anket formu, aile planlamasına yönelik tutumları belirlemek için Örsal tarafından geçerliliği ve güvenirliği geliştirilen Aile Planlaması Tutum Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Kadınların eğitim öncesi tutumları belirlendikten sonra eğitim materyali oluşturulmuş ve kadınlara aile planlaması ve yöntemleri hakkında eğitim uygulanmıştır. Veriler, SPSS for Windows 17 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde sayılar, yüzdelikler, en az ve en çok değerlerle ortalama, standart sapma, Paired t testi, Will Coxon testi, Bağımsız gruplarda t testi, Mann Whitney-U, Varyans analizi, Kruskall Wallis ve Korelasyon analizleri yapılmıştır. Araştırma grubuna katılan kadınların yaş ortalaması 36.08±8.64, %46.7'si ilkokul mezunu, %70'i herhangi bir aile planlaması yöntemi kullanmaktadır. Kadınların eğitim öncesi topluma, yönteme, gebeliğe ilişkin ve toplam aile planlaması tutum ölçeğine ilişkin aldıkları puanları sırasıyla 47.40±11.98, 40.57±8.80, 27.30±6.93, 115.27±24.46'dır. Kadınların eğitim sonrası topluma, yönteme, gebeliğe ilişkin alt ölçek puanları ve toplam aile planlaması tutum ölçeğine ilişkin aldıkları puanları sırasıyla 47.88±9.40, 48.75±5.71, 31.08±5.38, 127.72±17.07'dir. Kadınların yöntemlere ilişkin tutum, gebeliğe ilişkin tutum alt ölçekleri ve toplam aile planlaması tutum ölçeğinin ön test ve son test puan ortalamaları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0.05). Kontraseptif kullanma durumuna göre gebeliğe ilişkin tutum arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Sonuç olarak; yönteme ilişkin bilgi düzeyi arttıkça kadınların olumlu tutum geliştirdikleri düşünülmektedir.
İlgilizce Özet This study has been performed to evaluate the pre- and post-training attitudes about family planning of the 15-49 year old women living in Digor District of Kars Province. The sample of the study consisted of 60 married women in the 15-49 age group who applied to the Digor Community Health Center in Digor District of Kars Province. The data of the study have been collected by using the Family Planning Attitude Scale, which was developed by Örsal for validity and reliability in order to determine socio-demographic characteristics, questionnaire including obstetric characteristics and attitudes towards family planning. After the pre-training performance of women has determined, the content of the training material has been established and training has been given to women about Family planning and methods. The data have been analyzed using the SPSS for Windows 17 packet program. In the analysis of the data has performed number analysis, percentiles analysis, average analysis using minimum and maximum values, standard deviation analysis, Paired t test analysis, Will Coxon test analysis, t test analysis in independent groups, Mann Whitney-U analysis, variance analysis, Kruskall Wallis and Correlation analyzes. The average age of the women participating in the study group is 36.08 ± 8.64, their 46.7% is primary school graduate and their 70% uses family planning method. The scores of the women about pre-training society, method, pregnancy and total family planning attitude scale are respectively 47.40 ± 11.98, 40.57 ± 8.80, 27.30 ± 6.93, 115.27± 24.46. The scores of the women about post-training society, method, pregnancy and total family planning attitude scale are respectively 47.88±9.40, 48.75±5.71, 31.08±5.38, 127.72±17.07. The difference between women's attitudes towards methods, attitudes towards pregnancy, subscales attitude and scale pre-test and post-test point average of total family planning attitude is statistically significant (p <0.05). The difference between attitudes towards pregnancy according to the use of contraceptives was significant. In conclusion as the level of knowledge about methodology increases, it is thought that women have developed a positive attitude.