Karanlık liderlik algısının dedikodu ve bilgi uçurma üzerindeki etkisinde nepotizmin aracı rolü
Tez Türü Doktora
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anabilimdalı İşletme Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2022
Öğrenci Adı ve Soyadı Neşe SALİK ATA
Tez Danışmanı PROF. DR. ERDOĞAN KAYGIN
Türkçe Özet Liderin etik dışı davranışları çalışanları üzerinde oldukça büyük bir etkiye sahiptir. Etik dışı uygulamalara maruz kalan çalışan görmezden gelme, sessiz kalma, ifşa etme, durumu iş arkadaşlarıyla paylaşma yolunu seçebilmektedir. Bu bağlamda karanlık liderlik algısı çalışanların bilgi uçurma ve dedikodu etme eylemleri üzerinde güçlü bir etkiye sahip olacağı, ilgili alan yazında yer alan araştırmaların ortaya koydukları bulgular doğrultusunda öngörülmüştür. Bu çalışmanın amacı; çalışanların karanlık liderlik algılarının dedikodu ve bilgi uçurma üzerindeki etkisinde nepotizmin aracı rolünü tespit etmektir. Bir kamu üniversitesinde farklı alan ve unvanlarda görev yapan 567 akademik ve idari personelin anketi analizlere konu olmuştur. Araştırma sonucunda, akademik ve idari personelin karanlık liderlik algılarının, dedikodu ve bilgi uçurma üzerinde etkili olduğu ve nepotizmin her iki değişken üzerinde de anlamlı bir aracı etki oluşturduğu belirlenmiştir. Ayrıca akademik ve idari personelin karanlık liderlik algısı ve dedikodu düzeyleri ile kıdem durumları arasında, bilgi uçurma düzeyleri ile cinsiyet, çalışılan bölüm, unvan arasında, nepotizm ile yaş grupları arasında anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir.
İlgilizce Özet The unethical behavior of the leader has a great impact on his employees. Employees exposed to unethical practices may choose to ignore, remain silent, disclose, and share the situation with their colleagues. In this context, it is predicted that the dark leadership perception will have a strong effect on the whistleblowing and gossip activities of the employees, in line with the findings of the studies in the related literature. The aim of this study; to determine the mediating role of nepotism in the effect of employees' dark leadership perceptions on gossip and whistleblowing. The survey of 567 academician and administrative staff working in different fields and titles in a public university was the subject of the analysis. As a result of the research, it is one of the findings that academician and administrative staff have an effect on dark leadership perceptions, gossip and whistleblowing, and nepotism has a significant mediating effect on all two variables. In addition, it has been determined that there is a significant difference between academician and administrative staff's perception of dark leadership and gossip levels with their seniority, between whistleblowing levels with gender, department, title and between nepotism with age groups.