img
Kars, Ardahan, Iğdır bölgesinde faaliyette bulunan üretim işletmelerinde benchmarking yönetim tekniğinin bilinirliği ve uygulanabilirliği üzerine bir araştırma
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anabilimdalı İşletme Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2009
Öğrenci Adı ve Soyadı Nihal SENGER
Tez Danışmanı YRD. DOÇ. DR. HÜSNÜ KAPU
Türkçe Özet İşletme biliminin gelişmesi ile birlikte yönetim alanında da çok çeşitli gelişmeler yaşanmıştır. Benchmarking meydana gelen bu gelişmeler ile birlikte ortaya çıkmış, ABD' de 1980'li yıllarda uygulanmaya başlanmış ve günümüzde de Japonya,Avrupa ve ülkemizde de uygulama alanı bulmuş bir yönetim tekniğidir. Benchmarking yönetim tekniği en iyiyi araştırıp bulmak ve elde edilen bulguları işletmelere uyarlayarak, uyarlanan işletmenin süreçlerini iyileştirmeyi amaçlayan bir yöntemdir.Yapılan bu çalışma belirli bir bölgedeki üretim işletmelerinde benchmarking yönetim tekniğinin bilinirliği ve uygulanabilirliği üzerine bir araştırmadır. Çalışmanın teorik bölümünde benchmarking kavramından, uygulama sürecinden, türlerinden, gelişiminden, uygulama alanlarından ve diğer modern yönetim yaklaşımları ile olan ilişkisinden bahsedilmiştir. Uygulama kısmında ise Kars, Ardahan ve Iğdır bölgesinde faaliyette bulunan üretim işletmelerinde benchmarking yönetim tekniğinin bilinip bilinmediği, uygulanıp uygulanmadığı araştırılmış ve sonuçlar değerlendirilmiştir.
İlgilizce Özet Along with the development of management science, there were a wide variety of advances in management field. Benchmarking has emerged with these developments. It was first employed in 1980s in USA. Today, it is a management technique which is carried out in Japan, Europe and Turkey. Benchmarking Management technique is a method aiming at searching and finding the best and at improving the processes of the businesses by adapting the obtained findings to the businesses.This study is a research on the feasibility and awareness of the Bencmarking technique by the production facilities in a certain area. Theoretical part of the study deals with Benchmarking concept, practice process, its varieties, development, practice fields and its relation to other modern management approaches. In practice part, whether the Benchmarking Management technique is known and employed by the production facilities in operation in Kars, Ardahan and Iğdır region was investigated and the results were evaluated.