İlköğretim okullarında müzik ders programının öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesi (Kars ili örneği)
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anabilimdalı Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2009
Öğrenci Adı ve Soyadı Nurten KIRMIZIBAYRAK
Tez Danışmanı YRD. DOÇ. DR. ALİ OSMAN ENGİN
Türkçe Özet Bu araştırma, ilköğretim okulları Müzik ders programını öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirmeyi amaçlamıştır.Araştırmada ?Genel Tarama Modeli? kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Kars ili düzeyindeki ilköğretim okullarında görev yapan 77 öğretmen oluşturmuştur. Ankete katılan öğretmenlere 43 maddelik 5'li likert türü bir ölçek uygulanmıştır. Elde edilen veriler yüzde ve frekans hesaplamaları kullanılarak yorumlanmıştır.Araştırmanın sonucunda, genel olarak Müzik dersi program kazanımları, içerik, eğitim durumları ve değerlendirme kurguları açısından değerlendirilmiştir. Sonuç olarak program uygulanabilir niteliktedir. Ancak programın bazı eksiklikler gösterdiği öğretmen görüşlerine dayalı olarak tespit edilmiş ve sorunları gidermek için bazı önerilerde bulunulmuştur.ANAHTAR KELİMELER: Müzik Dersi, Program, İlköğretim, Öğretmen
İlgilizce Özet The purpose of this research is to evaluate the music curriculum in elementary schools according to the data obtained from teachers.?General Survey Method? was used in this research. The participants consist of 77 teachers working in the elementary schools in Kars. Questions were presented to teachers by using a five-point likert scale. After that the data haunded evaluated by using statistical analysing formus of frequincy and percentage systems.The learning productions, content, learning conditions, and assesment process of the music curriculum were evaluated at the end of the research. As a result, the curriculum can be utilized. However, based on teachers' opinions, some deficiencies of the curriculum were determined and some suggestions were offered for these deficiencies.KEY WORDS: Music lesson, curriculum, elementary education, and teacher.