Bazı yeni 3-alkil(aril)-4-[2-(p-toluensulfoniloksi)- benzilidenamino]-4,5-dihidro-1h-1,2,4-triazol-5-on bileşiklerinin sentezi, yapılarının aydınlatılması ve susuz ortam titrasyonları
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Kimya Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2008
Öğrenci Adı ve Soyadı Önder ALBAYRAK
Tez Danışmanı PROF. DR. HAYDAR YÜKSEK
Türkçe Özet Bu çalışmada, öncelikle çalışma için gerekli olan 5 adet 3-alkil(aril)-4-amino-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiği karşın olan nitrillerden başlanarak sentezlenmiştir. Çalışmanın orjinal bölümünde ilk olarak bu bileşiklerin salisilaldehidin trietilamin varlığında p-toluensulfonil klorür ile muamelesinden sentezlenen 2-(p-toluensulfoniloksi)benzaldehid ile reaksiyonları incelenerek heterosiklik Schiff Bazları olan 5 adet yeni 3-alkil(aril)-4-[2-(p-toluensulfoniloksi)benzilidenamino]-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiği elde edilmiştir. Sentezlenen yeni bileşiklerin yapıları IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve UV spektroskopik verileri kullanılarak aydınlatılmıştır.Çalışmanın orijinal bölümünde, ikinci olarak sentezlenen 5 yeni 3-alkil(aril)-4-[2-(p-toluensulfoniloksi)benzilidenamino]-4,5-dihidro-1H-1,2,4-triazol-5-on bileşiğinin beş farklı susuz çözücüde (izopropil alkol, tert-butil alkol, aseton, dimetil sulfoksit ve N,N-dimetilformamid) TBAH ile potansiyometrik olarak titrasyonları yapılmış ve yarı-nötralizasyon metodu ile her bir çözücüdeki HNP ve pKa değerleri bulunmuştur.
İlgilizce Özet In this study firstly, for studying necessary five 3-alkyl(aryl)-4-amino-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-on compounds had been synthesized by starting from nitryls. In original part of the study first of all, the reactions of synthesized 2-(p-toluensulfonyloxy)benzaldehide with p-toluensulfonyl chloride in the presence of salisilaldehidine trietylamine were examined. Five new 3-alkyl(aryl)-4-[2-(p-toluensufonyloxy)benzilidenamino)-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-on compounds, which are heterocylic Schiff bases were obtained. The structures of synthesized new compounds were determined by using IR, 1H-NMR, 13C-NMR and UV. In the original part of this study, as of second part potantionmetric titration of five new synthesized 3-alkyl(aryl)-4-[2-(p-toluensufonyloxy)benzilidenamino)-4,5-dihydro-1H-1,2,4-triazol-5-on compound had been carried out in the five different neat solvents ((isopropyl alchole, tert-butyl alcohol, acetone, dimetyl sulfoxide and N,N-dimetylformamide) TBAH, and the values of HNP and pKa had been found by using semi-neutralization method in each solvent.