img
Sezaryen ve normal doğum yapmış kadınlardan elde edilen plesantalarda katalaz enzimi immunoreaktivitesinin karşılaştırılması
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Ebelik Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2019
Öğrenci Adı ve Soyadı Öznur ŞİMŞEK BULGULU
Tez Danışmanı DOÇ. DR. SEYİT ALİ BİNGÖL
Türkçe Özet Bu çalışma, sezaryen ve normal doğum yapmış kadınlardan elde edilen plasentalarda katalaz enzimi immunoreaktivitesinin karşılaştırılması amacıyla yapılmıştır. Çalışma için 18-49 yaş aralığında sağlıklı miadında normal (16 adet) ve sezaryen (16 adet) doğum yapan ve dışlama kriterlerinden herhangi bir özelliği taşımayan kadınların plasentaları kullanıldı. Çalışma grupları; Kontrol (normal doğum) ve Olgu (sezaryen doğum) grubu olarak belirlendi. Alınan plasentaların merkez (kord çıkış yeri), perifer ve orta kısmından kesitler alındı. Alınan plasenta dokuları rutin histolojik işlemlerden geçirilerek parafinde bloklanıp örnekler alındı. Alınan kesitlere histolojik olarak incenlenmek için H&E, PAS ve Crossman'ın üçlü boyaması yapıldı. Katalaz'ın immunoreaktivitesini belirlemek için Avidin-Biotin-Peroksidaz Kompleks (ABC) metodu uygulandı. Grupların Anne, Bebek ve Plasenta Bilgi Formu'ndaki verileri, plasenta doku örneklerinde Katalaz'ın immünohistokimyasal lokalizasyonu ve plasentanın histolojik yapısı karşılaştırıldı. Anne yaşı arttıkça gravida sayısının da arttığı, anne yaşı arttıkça anne beden kitle indeksinin arttığı, bebek kilosu arttıkça plasenta ağrılığının da arttığı ve normal doğumlara oranla, sezaryen doğumlarda kan kaybının daha fazla olduğu görüldü. Histolojik incelemeler sonucunda gruplar arasında histolojik açıdan belirgin farklar görülmedi. İmmunohistokimyasal incelemeler sonucunda gruplar arasında Katalaz'ın aynı yapılarda immunoreaktivite gösterdiği, immunoraktivitenin fetal ve maternal damarlarda (intima, media, adventisya), fetal ve maternal kanda, villöz stromada, desidualize hücrelerde, desidua stromasında, sitotrofoblastlarda ve hafbauer hücrelerinde olduğu görüldü. Katalaz immunoreaktivitesinin normal doğum grubunda sezaryen doğum grubuna göre daha güçlü olduğu tespit edildi. Sinsisyotrofoblastlar ve sinsisyal düğümlerde ise her iki grupta da katalaz immunoraktivitesinin olmadığı görüldü. Anahtar Sözcükler: Ebelik, İmmunohistokimya, Katalaz, Normal Doğum, Plasenta, Sezaryen Doğum.
İlgilizce Özet The aim of this study was to compare catalase enzyme immunoreactivity in placentas obtained from women who had cesarean and natural birth. Placentas of women who had natural (16) and cesarean (16) birth between 18-49 years of age and did not have any exclusion criteria were used for the study. Working groups were divided into control (natural birth) and case (cesarean birth) groups. Slices were taken from the central (cord outlet), periphery and middle parts of the placentas. The placenta tissues were subjected to routine histological procedures and they were blocked in the paraffin. To obtain histological examination of the sections, H&E, PAS and Crossman's triple techniques were performed. Avidin-Biotin-Peroxidase Complex (ABC) method was used to determine the immunoreactivity of catalase. Data of the groups of the Mother, Baby and Placenta Information Forms, immunohistochemical localization of Catalase in placenta and histological structure of placenta were compared. It was seen that the number of gravida increased with increasing maternal age, maternal body mass index increased with increasing maternal age, placental weight increased with increasing baby weight and blood loss was higher in cesarean birth compared to natural birth group. There were no significant histological differences between the groups. As a result of immunohistochemical studies, catalase showed immunoreactivity in the same structures among the groups, and immunoractivity was observed in fetal and maternal vessels, fetal and maternal blood, villous stroma, decidualized cells, decidual stroma, cytotrophoblasts and hafbauer cells. Catalase immunoreactivity was found to be stronger in natural birth group than cesarean birth group. There was no catalase immunoreactivity in syncytiotrophoblasts and syncytial nodes.Keywords: Catalase, Cesarean Birth, Immunohistochemistry, Midwifery, Placenta.