Azotlu gübrenin Capoeta capoeta capoeta (Guldensttead 1772)'nın karaciğer, bağırsak, solungaç, böbrek histopatolojisi ve serum proteinleri üzerine etkileri
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Biyoloji Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2011
Öğrenci Adı ve Soyadı Seda VURAL AYDIN
Tez Danışmanı YRD. DOÇ. DR. MUHİTTİN YILMAZ
Türkçe Özet Bu çalışmada, Azotlu gübrenin Capoeta capoeta capoeta (Guldenstteadt 1772)'nınkaraciğer, bağırsak, solungaç, böbrek histopatolojisi ve serum proteinleri üzerineetkileri araştırıldı. Kars Çayı'ndan yakalanan balıklar 300 litrelik tanklara konularak10 gün süreyle ortama adaptasyonları sağlandı. Daha sonra her grupta 12 adet balıkbulunan 3 grup oluşturuldu. I. gruptaki balıklar normal su ortamında, II. ve III.gruptaki balıklar ise sırasıyla 15 ve 30 mg/L gübre içeren su ortamlarında 15 günsüreyle bekletildi. Bu süre sonunda elektroforetik ve histopatolojik çalışmalar içinbalıklardan kan ve doku örnekleri alındı. Elde edilen serum örnekleri SodyumDodesil Sülfat Poliakrilamid Jel Elektroforezi (SDS-PAGE)'nde yürütüldü. Dokuörnekleri ise %10'luk formaldehit solüsyonunda tespit edilerek rutin histolojikyöntemlerle parafin bloklar hazırlandı ve 3-5 mikron kalınlığında kesitler alındı ve eldeedilen kesitlerin tamamı hematoksilen ve eosin boyama metoduna göre boyanarakışık mikroskobunda incelendi.Serum numunelerinin SDS-PAGE'den elde edilen elektroforegramında kontrolgrubundaki balıkların protein bantlarına göre, 15mg/L ve 30mg/L azotlu gübreuygulaması sonucunda 118 kD, 89 kD, 53 kD, 49 kD, 45 kD ve 26 kD'luk proteinbantlarında kontrol grubuna göre kalınlaşmalar meydana geldiği, 100 kD, 60 kD ve34 kD'luk protein bantlarının inceldiği, 31kD'luk protein bandının inhibe olduğu ve68,5 kD'luk protein bandının yeni sentezlendiği saptandı.Azotlu gübre uygulaması ile oluşturulan gruplardan elde edilen karaciğer, bağırsak,solungaç ve böbrek dokularında yapılan histopatolojik incelemelerde doz artışıylaorantılı olarak dejenerasyon, nekroz ve yangısal hücre infiltrasyonları tespit edildi.Sonuç olarak, 15 ve 30 mg/L azotlu gübre uygulamasının Capoeta capoetacapoeta'da toksik etkilere neden olduğu ve sucul ortamlara azotlu gübrenin fazlamiktarda bulaşmasının zararlı olacağı kanaatine varıldı.
İlgilizce Özet In this study, the effects of nitrogen fertilizer on Capoeta capoeta capoeta species(Guldenstaedt 1772) were searched by electrophoretic and histopathologicalmethods. The fish caught from Kars River were put into 300 liters tanks and theywere enabled to adapt into the medium for 10 days. Later, they were divided into 3groups. The fish in the 1st group were held in normal water, 2nd and 3rd groups wereheld in the water containing 15 mg/L and 30 mg/L nitrogen fertilizer respectively for15 days. At the end of this period blood and tissue samples were taken from the fishfor electrophoresis and histopathological examinations. Serum samples obtainedwere carried out in Sodium Dodecyl Sulphate Polyacrylamide Gel Electrophoresis(SDS-PAGE). Tissue samples were fixed in %10 formaldehyde solution and paraffinblocks were prepared by routine histological methods and section 3-5 micron thicknesswere performed and all of the sections were stained according to hematoxylin andeosin method and investigated under light microscope.In SDS-PAGE examination of Serum proteins, it was determined that in groupapplied 15 and 30mg / L nitrogen fertilizer was thickened in protein bands of 118kD, 89 kD, 53 kD, 49 kD, 45 kD ,26 kD and it was determined that in group applied15 and 30mg / L nitrogen fertilizer was narrowed in protein bands of 100 kD, 60 kDand 34 kD. Also it was confirmed (determined) that in group applied 15 and 30 mg /L nitrogen fertilizer was disappeared in protein band 31 kD, however, it wasdetermined that in group applied 15 and 30 mg / L nitrogen fertilizer was took placea new protein band of 68,5 kD. In histopathological examination, an increasing levelof degeneration, necrosis and inflammation cell infiltration was observed in thetissues of the liver, intestine, gill and kidney tissues in experimental fish groups inproportion with the increasing of dose.As a result, it was concluded that applications of 15 and 30 mg / L nitrogen fertilizercould be toxic for health of Capoeta capoeta capoeta.