Kurumsal yönetim, muhafazakâr muhasebe ve finansal performans ilişkisi: Borsa İstanbul uygulaması
Tez Türü Doktora
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anabilimdalı İşletme Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2020
Öğrenci Adı ve Soyadı Sevgi CENGİZ
Tez Danışmanı DOÇ. DR. MEHMET EMİN KARABAYIR
Türkçe Özet Şirketlerin faaliyetlerini sürdürürken başarılı olabilmelerinin ve değerlerini en üst seviyede tutabilmelerinin temel şartı güvendir. Bu güvenin tesisinde kurumsal yönetim ve muhafazakâr muhasebe uygulamalarının payı büyüktür. Bu uygulamalar, ilgili tarafların (hissedarlar, devlet, çalışanlar, müşteriler, yatırıcımlar vb.) doğru, şeffaf, ihtiyaca uygun ve güvenilir bilgilere erişimini sağlayarak şirketlerin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmaktadır. Bu çalışmada, artan risk ve belirsizlik ortamında, şirket değerlerinin artması ve ilgili taraflara doğru ve güvenilir bilgilerin sunulmasını amaçlayan kurumsal yönetim ve muhafazakâr muhasebe uygulamaları, şirketlerin gelişmişlik düzeyi ve başarı durumlarını temsil eden finansal performansla ilişkilendirilmiştir.Çalışmanın amacı, 2008-2018 döneminde Borsa İstanbul'da faaliyet gösteren 156 şirkete ait toplam 1716 şirket-yıl gözlem verileri kullanılarak, kurumsal yönetim, muhafazakâr muhasebe ve finansal performans ilişkisini dinamik panel veri analizi aracılığıyla tespit etmektir. Kurumsal yönetim ölçümünde kurumsal yönetim derecelendirme notu, finansal performans ölçümünde aktif kârlılığı, özkaynak kârlılığı ve Tobin's Q oranı ve muhafazakâr muhasebe ölçümünde ise tahakkuk esaslı ölçüm yöntemi vekil olarak kullanılmıştır. Ayrıca yönetim kurulu bağımsızlığı oranı, şirket yaşı, şirket büyüklüğü ve finansal kaldıraç kontrol değişkenleri olarak, sahiplik yapısı düzenleyici değişken olarak ve denetim kalitesi ile CEO ikiliği de kukla değişkenler olarak analizlere dâhil edilmiştir. Çalışma sonucunda, muhafazakâr muhasebe ile kurumsal yönetim, finansal performans ile muhafazakâr muhasebe ve finansal performans ile kurumsal yönetim arasında pozitif ve anlamlı etkiler tespit edilmiştir.
İlgilizce Özet The basic requisite for companies to be successful to maintain their activities properly and to keep their values at the highest level is trust. Corporate management and conservative accounting practices have a large share in the establishment of this trust. These practices help companies achieve their goals by providing relevant parties (shareholders, government, employees, customers, investors, etc.) with accurate, transparent, appropriate and reliable information. In this study, corporate governance and conservative accounting practices aiming to increase company values and provide accurate and reliable information to related parties in an environment of increased risk and uncertainty are associated with financial performance, which represents the level of development and success of companies.The aim of the study is to determine the relationship between corporate management, conservative accounting and financial performance through Dynamic Panel Data Analysis using a total of 1716 company-year observation data of 156 companies operating in Borsa Istanbul in 2008-2018 period. Corporate governance rating score were used as proxies for corporate governance measurement, return on assets, return on equity and Tobin's Q ratio as proxies for financial performance measurement and accrual based measurement method as a proxy for conservative accounting measurement. In addition, board independence rate, company age, company size and financial leverage were included in the analyses as control variables, ownership structure as regulatory variable, and audit quality and CEO dichotomy as dummy variables. As a result of the study, positive significant effects were found between conservative accounting and corporate governance, financial performance and conservative accounting and financial performance and corporate governance.