img
Kurumsal şeffaflığın işletmelerin finansal performans ve sermaye maliyeti üzerindeki etkisi: BIST KOBİ sanayi endeksi'nde bir inceleme
Tez Türü Doktora
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sosyal Bilimler Enstitüsü
Anabilimdalı İşletme Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2023
Öğrenci Adı ve Soyadı Sevgül EKİNCİ
Tez Danışmanı DOÇ. DR. SEYHAN ÖZTÜRK
Türkçe Özet Ekonomilerin, piyasaların ve işletmelerin etkin ve doğru bir şekilde yönetilmesinde giderek artan ve sınırların ortadan kalktığı küresel rekabet ortamında kurumsal yönetim anlayışı ve bu anlayışın temel ilkelerinden olan kurumsal şeffaflık önemli bir kavramı ifade etmektedir. Kurumsal şeffaflık, kamuoyuna sunduğu bilgi aracılığıyla piyasalarda güven oluşturmakta, belirsizlikleri ortadan kaldırmakta ve piyasa işleyişinde kalitenin artmasını sağlamaktadır. Ekonomilerin temel unsurlarından olan KOBİ'lerin de rakipleri karşısında rekabet avantajı elde edebilmeleri ve varlıklarını sürdürebilmeleri için daha kurumsal ve şeffaf bir yönetim anlayışına sahip olmaları gerekmektedir.Bu çalışmada, 2014-2022 döneminde Borsa İstanbul (BIST) KOBİ Sanayi Endeksi'nde faaliyette bulunan 28 işletmenin şeffaflık açıklama düzeylerinin işletmelerin finansal performans ve sermaye maliyeti üzerindeki etkileri açıklanmaya çalışılmıştır. Kurumsal şeffaflığı ölçülebilir kılmak için güvenilirliği test edilmiş ve uluslararası alanda kabul görmüş olan Standart & Poor's (S&P) tarafından geliştirilen metodoloji kullanılarak şeffaflık endeksi oluşturulmuştur. Performans göstergeleri olarak aktif kârlılığı, özsermaye kârlılığı, ekonomik katma değer, piyasa katma değeri, piyasa değeri defter değeri oranı ve sermaye maliyeti göstergeleri olarak ta özsermaye maliyeti ile ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti kullanılmıştır.Analiz yöntemi olarak Panel PMG/ARDL (Pooled Mean Group/AR Distributed Lag Models) yönteminin kullanıldığı çalışmada, KOBİ'lerin kurumsal şeffaflık açıklama düzeylerinin işletmelerin finansal performans ve sermaye maliyeti üzerinde önemli etkilere sahip olduğu tespit edilmiştir.
İlgilizce Özet Corporate governance, which enables the effective and correct management of economies, markets, and businesses in a global competitive environment where borders have disappeared, and corporate transparency, which is one of the basic principles of this understanding, express an important concept. Institutional transparency creates confidence in the markets through the information it provides to the public, eliminates uncertainties, and increases the quality of market functioning. SMEs, which are one of the basic elements of economies, need to have a more institutional and transparent management approach to gain a competitive advantage over their competitors and to maintain their existence.In this study, the effects of transparency disclosure levels of 28 enterprises in the Borsa Istanbul (BIST) SME Industry Index on the financial performance and cost of capital of the enterprises were examined in the period of 2014-2022. To make corporate transparency measurable, the transparency index was created using the methodology developed by Standard & Poor's (S&P), whose reliability has been tested and accepted internationally. Return on assets, return on equity, economic added value, market value added, market to book value were used as performance indicators; cost of equity and weighted average cost of capital were used as capital cost indicators.In the study, Panel PMG/ARDL (Pooled Mean Group/AR Distributed Lag Models) method was used as the analysis method, it was determined that the corporate transparency disclosure levels of SMEs have significant effects on the financial performance and capital cost of the enterprises.