2005-2007 yılları arasında Iğdır ilinden alınan toprak örneklerindeki radyasyon ölçümü
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Fen Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı Fizik Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2008
Öğrenci Adı ve Soyadı Suat AKBAYIR
Tez Danışmanı DOÇ. DR. MEVLÜT KARABULUT
Türkçe Özet Bu çalışmada Iğdır ilinin Ermenistan'ın Metsamor nükleer santrali sınır bölgesinden periyodik olarak toplanan toprak numunelerindeki radyoaktivite incelenmiştir. Bu amaçla Iğdır ilinin değişik noktalarından alınan toprak numunelerindeki radyoaktivite tespit edilmiştir.Iğdır ili sınırları içerisinde 11 farklı noktadan alınan toprak örneklerinin periyodik gama spektrometrik analizi Canberra modeli HpGe dedektörü kullanılarak yapılmıştır. Yapılan analiz sonucunda U, Th radyoizotopları ile bu radyoizotopların doğal bozunum ürünleri ve Cs ve K radyoizotoplarının radyoaktivite seviyeleri belirlenmiştir. U, Th, Cs ve K radyoizotoplarının yıllık ortalama aktiviteleri sırasıyla 15.4 2.4, 17.5 5.9, 23.6 2.9 ve 423.6 24.2 Bq/kg olarak belirlenmiştir.
İlgilizce Özet In this study, radioactivity in soil samples collected periodically along the border region of Iğdır with Armenia which is right across the Metsamor nuclear power plant was analysed. For this purpose, the radioactivity concentration of soil samples collected from different points of Iğdır region were determined.Gamma spectrometric analyses of soil samples collected from 11 different point of Iğdır were performed by using the Canberra HpGe dedector. The radioactivity concentration of the decay products of U, and Th series, and, K and, Cs were determined. In these samples, the annual average activity concentrations of U, and Th and, K and, Cs were found to be 15.4 2.4, 17.5 5.9, 23.6 2.9 ve 423.6 24.2 Bq/kg, respectively.