Kars yöresindeki koyunlarda maedi-visna'nın seroprevalansının araştırılması
Tez Türü Yüksek Lisans
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Sağlık Bilimleri Enstitüsü
Anabilimdalı İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2020
Öğrenci Adı ve Soyadı Tahir GEZER
Tez Danışmanı PROF. DR. GÜRBÜZ GÖKCE
Türkçe Özet Maedi-Visna koyunlarda kronik seyirli solunum problemleri, sinirsel bozukluklara ve verim kayıplarına yol açan günümüzde tedavisi ve aşısı olmayan bir viral hastalıktır. Hastalık lentivirus tarafından oluşturulur. Hastalığın inkubasyon süresi uzun olduğundan geç yaşlarda semptomlar ortaya çıkar. Sunulan bu çalışmada Kars yöresindeki koyunlarda Maedi-Visna enfeksiyonunun seroprevalansının araştırılması amaçlandı. Kars merkezdeki 4 odaktan alınan toplam 200 kan serumu çalışmanın materyalini oluşturdu. Çalışmada Maedi-visna antikorlarının araştırılması için ticari ELISA antikor testi kullanıldı. Analiz sonucunda 200 hayvanın 32'sinde Maedi-Visna yönünde pozitiflik belirlendi. Bu sonuç Kars yöresindeki koyunlarda Maedi-Visnanın oldukça yaygın ve subklinik olduğunu ve önemli ekonomik kayıplara yolaçabileceğini göstermektedir. Bu nedenle bölgemizde ve ülke genelinde geniş tarama çalışmalarına ihtiyaç duyulmaktadır.
İlgilizce Özet Maedi- Visna is a viral disease that has not reatment and vaccination in sheep which causes chronic respiratory problems, nervous disorders and yield losses. The disease is caused by lentivirus. As the in cubation period of the disease is long, symptoms occur at a late age. The aim of this study was to in vestigate the seroprevalence of Maedi-Visna infection in sheep in Kars region. A total of 200 blood sera takenfrom 4 foci in Kars center were the material of the study. Commercial ELISA antibody test was used to investigate Maedi-Visna antibodies. At the end of the analysis, 32 of 200 animals were positive for Maedi-Visna. This result shows that Maedi-Visna is quite common and subclinical in sheep in Kars region and may cause significant economic losses. Therefore, extensive screening studies are needed in our region and through out the country.