Türkçe Özet |
Bu tez çalışmasında, broylerlerde organik, inorganik ve nano magnezyumkaynaklarının performans, bazı kan parametreleri, antioksidan, et kalitesi, histolojikve dışkı parametreleri üzerine etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmagrupları, her birinde dört alt grup bulunan bir kontrol ve üç deneme grubunaayrılmıştır. Her bir alt grup, 12 hayvandan oluşmuş ve toplamda 192 adet Ross-308broyler civcivi kullanılmıştır. Kontrol grubunun bazal rasyonuna katkı maddesi ilavesiyapılmazken, deneme grupları rasyonlarına sırasıyla; 80 mg/kg inorganik magnezyumoksit (İM), 80 mg/kg magnezyum glisinat (OM) ve 80 mg/kg nano magnezyum oksit(NM) ilavesi yapılmıştır. Çalışma sonunda OM ve NM gruplarının İM grubuna göretoplam canlı ağırlık artışı ve günlük canlı ağırlık artışlarının daha yüksek olduğubelirlenmiştir (p<0,05). Gruplar arasında ortalama yem tüketimi açısından anlamlı birfarklılık görülmezken (p>0,05), yemden yararlanma oranında en iyi değer NMgrubunda bulunurken, en kötü değerin ise kontrol grubunda olduğu belirlenmiştir(p<0,05). Gruplar arasında denemenin sıcak ve soğuk karkas ağırlıklarında en yükseksonuçların OM ve NM gruplarında elde edildiği belirlenmiştir (p<0,05). Kan oksidatifstres parametrelerine bakıldığında, MDA seviyesinde en iyi sonuçları OM grubundatespit edilmiştir (p<0,05). Serum Ca, magnezyum, glukoz, AST değerlerinde gruplararasında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p<0,05). Dışkıda sırasıyla en düşük nemNM ve OM grubunda gözlenmiştir (p<0,05). Dışkı mineral konsantrasyonları (Ca, P,Mg, Na, K, Fe, Mn, Cu, Zn ve B) incelendiğinde, Fe ve Na mineralleri hariç en düşükmineral konsantrasyonlarının OM grubunda olduğu görülmüş (p=0,001), Fe hariç enyüksek mineral konsantrasyonlarının ise İM grubunda olduğu tespit edilmiştir(p=0,001). Sonuç olarak, broylerlerde organik ve nano formda magnezyumilavelerinin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, sıcak ve soğuk karkas ağırlıklarınıarttırdığı ve yemden yararlanma oranlarını iyileştirdiği gözlemlenmiştir. Ayrıca nanove organik magnezyum ilavelerinin dışkı nemini azalttığı tespit edilmiştir. Bununlabirlikte, organik magnezyum ilavesinin oksidatif strese işaret eden belirteçleri azalttığıve dışkıda mineral konsantrasyonunu azaltarak minerallerin biyoyararlanımınıarttırdığı belirlenmiştir. Bu çalışmanın sonucunda, organik ve nano magnezyumilavesinin, broyler rasyonlarında verim özelliklerini artırmada katkı maddesi olarakkullanılabileceği kanaatine varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Antioksidan durumu, Broyler, Magnezyum glisinat, Magnezyumoksit, Nano magnezyum, Performans. |
İlgilizce Özet |
This thesis aims to determine the effects of organic, inorganic, and nano magnesiumsources on performance, blood parameters, antioxidant levels, meat quality,histological, and fecal parameters in broilers. The experiment was conducted with 192Ross-308 broiler chicks, divided into four groups: one control group and threeexperimental groups, each consisting of 12 animals. While the control group receivedno additives in its basal diet, the experimental groups were supplemented with 80mg/kg of the following: inorganic magnesium oxide (İM), magnesium glycinate (OM),and nano magnesium oxide (NM), respectively. It was determined that the total weightgain and daily weight gain of the OM and NM groups were higher than those of theIM group at the end of the study (p<0.05). No significant difference was observedamong the groups in terms of average feed consumption (p>0.05), while the best feedefficiency was found in the NM group, and the poorest value was observed in thecontrol group (p<0.05).The results indicated that the OM and NM groups had thehighest hot and cold carcass weights (p<0.05). Blood oxidative stress showed that theOM group had significantly lower MDA levels (p<0.05), indicating reduced oxidativestress. Significant differences were also observed among the groups for serum calcium,magnesium, glucose, and AST levels (p<0.05). Fecal moisture was significantly lowerin the NM and OM groups compared to the control (p<0.05). Analysis of fecal mineralconcentrations (B, Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, Na, P, Zn) revealed that the OM group hadthe lowest concentrations for all minerals except Fe and Na (p=0.001), while the İMgroup showed the highest concentrations (p=0.001) As a result, the addition of organicand nano forms of magnesium in broilers has been shown to increase live weight,weight gain, hot and cold carcass weights, and improve feed efficiency. It also reducesfecal moisture and enhances mineral bioavailability by decreasing the excretion ofminerals in feces. Moreover, the organic magnesium supplement significantly reducesmarkers of oxidative stress. As a result of this study, it has been concluded that theaddition of organic and nano magnesium can be used as an additive to improveperformance characteristics in broiler dietsKeywords: Antioxidant Status, Broiler, Magnesium Oxide, Magnesium Glycinate,Nano Magnesium, Performance |