Margaret Atwood'un `Tufan Zamanı` adlı eserinde ütopya ve distopya izleği
Tez Onay Yılı 2019
Öğrenci Adı ve Soyadı Zehra GÜVENÇALAN
Tez Danışmanı PROF. DR. MUSTAFA ÖZDEMİR
Türkçe Özet İngiliz dilindeki edebiyatın ve roman yazınının son yıllarda önemli bir ismi Kanadalı şair, yazar, eleştirmen, denemeci, feminist ve çevre aktivisti Margaret Atwood, özellikle ütopya ve distopya kavramlarının üzerinde durduğu yazıları ve eserleriyle birlikte kendine özgü bilimkurgu türündeki romanlarıyla öne çıkmaktadır. Maddaddam üçlemesinin ikincisi olan ve aynı zamanda bu çalışmanın konusu olan Tufan Zamanı adlı yapıtı da bu türden bir örnek olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu eserin tercih edilme amacı, diğer romanlarından farklı olarak Atwood'un, ütopya ve distopya dışında üstopyayı oluşturmasıdır. Ütopya, distopya ve üstopyanın bu eserde nasıl ele alındığı açıklanacaktır. Ayrıca Atwood yapıtında insanların nasıl göründüğünü aktarmakla kalmıyor, aynı zamanda hayata bir ayna tutmaktan fazlasını yapıp, görüntünün daha derinlere inmesini sağlamaktadır. Atwood, Tufan Zamanı adlı eserinde, bir bakıma insanın doğasının derinliklerini ve muhtemel mutasyonlarını aydınlatmaya çalışmaktadır. Yapıt/Eser, bu bağlamda ütopik olandan distopik olana geçişi beraberinde getirmektedir. Tez içerisinde, Atwood'un Tufan Zamanı'nda işlenen toplumsal ve bireysel yaşamların zorluklarının, ütopya ve distopya olarak nasıl görselleştirildiği, tarihsel bir bakış açısından yola çıkılarak metin odaklı-izlekçi bir yöntemle ele alınmaya çalışılacaktır.
İlgilizce Özet Recently, an important character of literature and novel types in English Language, Margaret Atwood who is Canadian poet, author, critic, essayist, feminist and environmental activist becomes prominent with typical science fiction novels, works and writings about especially utopia and distopia concepts. We confront as an example of this type, The Year of The Flood that is the second of the MaddAddam trilogy and also the theme of this study. The aim of this study's preferability is that Atwood creates ustopia except for distopia and utopia different from her other novels. It will be explained how utopia, distopia and ustopia are dealth with in this work. Atwood both transfers how people seem in her work, and obtains the image to descend more than mirror to life. In a way, she tries to explain the deepnesses of man's nature and probable mutation. In this context, the study brings about transition from utopic to distopic. It is tried to be tackled how the challenges of social, individual life that is worked in Atwood's The Year of The Flood are visualised as utopia an distopia in this thesis with the method of focused on text departed with the historical perspective.