Modern Türk şiirinde kent psikozu
Tez Onay Yılı 2019
Öğrenci Adı ve Soyadı Bilginç EYAN
Tez Danışmanı DR. ÖĞR. ÜYESİ AZER YAVUZ
Türkçe Özet Şehir-kent farklılığını yaratan unsurlar, özellikle gelenek bağlılığı taşıyan bireyler açısından şehir hayatından kent hayatına geçişte büyük bir adaptasyon problemi yaratır. Bu probleme dayalı olarak kent içerisinde aradığı bir takım geleneksel değerleri bulamayan birey, bu mekânda huzursuzluk, buhran, yalnızlık veya yabancılaşma başta olmak üzere bireyin ruhsal dünyasını mekânsal anlamda deforme edici birçok problem yaşar. Bu problemler ise kent mekânı ile uyuşamama doğrultusunda düşünüldüğünde edebi metinlerde `kent psikozu` şeklinde kendini gösterir. Dünyada ilk örnekleri Nietzsche'nin yazılarında görülen ve Ahmet Hamdi Tanpınar tarafından `büyük şehir psikozu` olarak da nitelendirilen bu durum, modern Türk şiirinde de birçok ünlü şair tarafından şiirlerde yansıtılmıştır. Bu çalışmada Modern Türk Şiirinde `kent psikozu` olgusu çeşitli fraksiyonlar üzerinden somutlandırılmaya çalışılmış ve söz konusu durumun varlık gösterdiği şiirler analiz edilmiştir.
İlgilizce Özet The elements that create town-city differences, centralized connected individuals create a great adaptation problem in the transition from central city life to urban life.Based on this problem, a team within the city, a person who cannot find it traditionally, there is uneasiness, depression, loneliness or alienation in this place, and the spiritual world of the individual lives in deforming problems in the spatial place. These problems are seen as city psychosis in literary texts considering the incompatibility with the urban space. The first examples in the world In Nietzsche's writings, you watched Ahmet Hamdi Tanpınar's `big city psychosis`, which was described in poetry by various famous poets in modern Turkish poetry. In this `city psychosis` Modern Turkish Poetry, the phenomenon of m city psychosis was tried to be embodied throughout the various fractions and the poems in which the situation showed the plan were analyzed.