Sağlık çalışanlarında kişisel hijyen ile ilgili bilgi tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Tez Türü Tıpta Uzmanlık
Ülke Türkiye
Kurum/Üniversite Kafkas Üniversitesi
Enstitü Tıp Fakültesi
Anabilimdalı Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Tez Onay Yılı 2024
Öğrenci Adı ve Soyadı Muhammed TOY
Tez Danışmanı PROF. DR. HÜLYA ÇAKMUR
Türkçe Özet Hijyen, bir sağlık bilimi olup ilgilendiği temel alan sağlığın sürdürülebilmesi ve korunmasıdır. Hastaneler birçok kişinin yan yana olduğu ve aynı zamanda birçok hastalık etmenin bir arada olduğu yerlerdir. Bundan dolayı hijyene en çok dikkat edilmesi gereken başlıca yerlerden birisidir. Bu çalışmamızın amacı Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde görev yapan sağlık çalışanlarının kişisel hijyenine yönelik bilgi, tutum ve davranışlarının incelenmesidir.Bu çalışmamız Kafkas üniversitesi etik kurulunun vermiş olduğu izinden sonra gerçekleşmiş olup araştırmaya katılmayı kabul eden Kafkas üniversitesi sağlık çalışanlarına uygulanmıştır. Araştırmamıza 138 kadın,87 erkek olmak üzere 225 sağlık çalışanı katılmıştır. Araştırmacı tarafından sağlık çalışanlarına farklı kaynaklardan elde edilen toplamda 42 soru yöneltilmiştir. Araştırma neticesinde elde edilen sonuçlar bilgisayar ortamında değerlendirilmeye alınmıştır.Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının cinsiyetine bakıldığında %61,3'inin kadın olduğu görülmüştür. Yaş aralığına bakıldığında ise %73,3'inin 21-40 yaş aralığında olduğu görülmüştür. Araştırmaya katılan kişilerin yaşadıkları yerlere bakıldığında ise %85,3'inin il merkezinde yaşadığı görülmüştür.Kadın katılımcıların, erkek katılımcılara göre anlamlı düzeyde sabah kalkınca, yemeklerden önce ve yemeklerden sonra ellerini daha sık yıkadıkları belirlenmiştir. Bekar, 21-40 yaş grubundaki ve öğrenci olan katılımcıların ellerini daha sık yıkadıkları belirlenmiştir. Yemeklerden önce el yıkama dışında katılımcıların öğrenim durumları arasında anlamlı düzeyde bir farklılık bulunmamıştır.Sağlık çalışanlarının eğitim düzeyi arttıkça kişisel hijyenlerine verdikleri önemde artmaktadır. Bu nedenle sağlık çalışanlarının eğitim düzeyi artırılmaya çalışılmalıdır.
İlgilizce Özet Hygiene is a health science and its main area of interest is the maintenance and protection of health. Hospitals are places where many people are side by side and at the same time many disease factors are together. Therefore, it is one of the main places where the most attention should be paid to hygiene. The aim of this study is to examine the knowledge, attitudes and behaviors of healthcare workers working in Kafkas University Faculty of Medicine Hospital towards personal hygiene. This study was carried out after the permission given by the ethics committee of the Kafkas University and was applied to the health workers of the Kafkas university who agreed to participate in the research. 225 health workers, including 138 women and 87 men, participated in our research. A total of 42 questions obtained from different sources were posed to health workers by the researcher.The results obtained as a result of the research have been evaluated in a computer environment.When the gender of the health workers participating in the study was examined, it was seen that 61.3% of them were women. When the age range is examined, it is seen that 73.3% of them are in the age range of 21-40 years. When the places where the people participating in the research lived were examined, it was seen that 85.3% of them lived in the city center.It was determined that female participants washed their hands more often when they got up in the morning, before and after meals at a significant level compared to male participants. It was determined that the participants who were single, 21-40 years old and students washed their hands more often. Apart from hand washing before meals, there was no significant difference between the participants' educational Deciencies. As the level of education of health workers increases, the importance they attach to personal hygiene increases. For this reason, the educational level of health workers should be tried to be increased.